HUMUS – recept

Home  >>  Uvod u razradu  >>  HUMUS – recept

HUMUS – recept

Kada je Zec prvi put probao humus iz moje kuhinje pokušao je da prijatelju prenese impresije tog čudnog namaza ali uzalud… Doslo je do višeminutnog objašnjavanja od strane prijatelja da je humus zemlja i da se to nikako ne jede. Tada me je zbunjeni Zec pozvao da mu potvrdim da je humus u stvari Bliskoistočni orijentalni namaz od leblebija kako bi upornog prijatelja ubedili da nije u pitanju nikakvo plodno tlo. Da skratim priču, sve se završilo tako što je prijatelj probao humus i ostao nepovratno zaljubljen u isti.

Humus je moj omiljeni namaz. Bilo na parčetu hleba, u salati sa tunjevinom, povrćem, kuvanim jajima…. Ma jedem ga u svim mogućim kombinacijama. Od kako sam ga otkrila sama ga pravim i  dobijam komplimente da je pun ukusa i lepši od kupovne varijante. Odnos namirnica je savršen, ukusi se prepoznaju ali ni jedan ne odskače.

 

Za sada ostajem pri osnovnoj verziji bez dodavanja drugih aroma, a evo šta je potrebno:

200g sirove leblebije (naut)

100g pečenog susama

sok od jednog limuna

2 kašike maslinovog ulja

1-2 čena belog luka

so i biber

Leblebiju kupujem u suvom stanju, ne u konzervi u kojoj je prethodno skuvana, potopim je prethodni dan u vodu i sutra je spremna za kuvanje. U šerpu dodam i malo sode bikarbone da bi se lepše raskuvala i kuvam dok potpuno ne omeša oko 2h. Ako imate expres lonac još bolje, tako je potrebno između 20-30 minuta i ona je gotova.

Skuvanu leblebiju ocedim, malo vode sačuvam za svaki slučaj, i prohladim. Pečeni susam sameljem u mlinu za šećer ili nekom jačem secku, ne kupujem gotovi tahini jer je previše tečan i ima suviše ulja za moj ukus. Ovako sveže prepečen susam ima intezivniju aromu.

 

U blender ili secko iscedim limun, stavim maslinovo ulje, beli luk, so, biber, susamovu pastu i sve to dobro izblendiram pa na kraju dodajem kuvane leblebije malo po malo. Tako je masa ujednačenija. Ako su leblebije slabije kuvane, dodavanjem vode od kuvanja koju sam sačuvala masa se malo razredi.

I moj, svaki put savršen, humus je spreman da se stavi u čiste teglice i koristi. Količina je izdašna, tekstura blaga i pošto nema svog tog viška ulja iz tahinija može se uživati u njemu bez zadrške.

 

Humus pripremljen na ovaj način donosi mnogo beneficija našem organizmu. Prepun je omega 3 masnih kiselina, vitamina, minerala. Sjajan je izvor proteina i priznaćete odlična zamena za sve one kupovne paštete i druga preradjena čuda koja su nam dostupna na svakom koraku.

Malo vremena je potrebno odvojiti za njegovu pripremu i to je sve što on traži a daje nam mnogo više za uzvrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!