SLATKO OD RIBIZLI

Home  >>  Slatko ćoše  >>  SLATKO OD RIBIZLI

SLATKO OD RIBIZLI

Kada smo došli na ideju da pokrenemo blog, i sve priče i recepte objedinimo na jedno mesto, trebalo nam je ime koje će najbolje da opisuje našu energiju i ukuse. Ime mala Ribizla je dobro ukomponovano zbog toga što je to sitno a veoma moćno voće koje ima šta da poruči, tako smo i mi, tek na početku ovog putovanja ali spremni da razvijamo našu priču.

Svečano otvaramo sezonu male Ribizle u sezoni ribizla i častimo vas divnim receptom za slatko koje je najbolje sada spremiti a jesti negde na zimu kada se uželimo toplih dana. Ribizle mogu da se nadju po dobroj ceni ove godine, ja volim crvene više od crnih, a najbolji način da im produzim sezonu jeste slatko u kome se bobice ne raskuvaju do kraja kao u marmeladi vec ostanu cele.

 

Ribizla

Uglavnom nalazim recepte za slatko u kojima je jednaka razmera šećera i ribizli ali po maminom receptu šećera treba da bude više i to zbog onog lepog sirupa koji vezuje voće, u suprotnom nastaje žele koji je isto dobar ali to nije slatko (tako kaže mama).

Potrebno vam je:

-1kg svežih ribizli

-1,5kg šećera

-3 čaše vode

slatko ribizla 5

 

 

Ribizle operite i skinite sa peteljki. U šerpu sa ručkama sipajte šećer i vodu, što mama kaže da ogrezne i staviti na šporet. Ako stavite malo vode šećer će se kristalizati zato slobodno stavite 3 čaše na kilogram voća. Kada provri dodajte ribizle i blago ih umešajte pomeranjem šerpe sa vremena na vreme skupljajući penu na sredini. Tokom kuvanja skidajte penu kašikom. Slatko treba lagano da vri, gotovo je onda kada sirup lagano kaplje sa kašike. Trudite se da ne prekuvate sirup da se slatko kasnije ne bi ušećerilo. Šerpu skinuti sa šporeta i prekriti mokrom pamučnom krpom da se skroz ohladi. Ohlađeno slatko sipati u sterilisane staklene teglice i zatvoriti poklopcem.

One Comment so far:

  1. Sneža says:

    Divan predlog za kod nas čini mi se zaboravljeno slatko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!