BADEMOVO MLEKO

Home  >>  Na iskap...  >>  BADEMOVO MLEKO

BADEMOVO MLEKO

Bademovo mleko predstavlja riznicu zdravlja. Ne sadrži loš holesterol i laktozu, a obiluje vitaminima, vlaknima, antioksidantima.

Pre par godina, prestala sam da pijem kravlje mleko iz više razloga i u svoju ishranu uvrstila bademovo. Veoma je lako za pripremu i u par minuta imate snežno beli, kremasti napitak divnog ukusa koji možete dodavati u kafu, smoothie, kolače… ma u sve što poželite. Idealno je u danima posta ili kao vegetarijanska verzija mleka.

Potrebno vam je:

-100g sirovog badema

-4dc vode (plus čaša vode za potapanje badema)

*dodaci: cimet, vanila, kakao, đumbir…

 

Bademe potopite u vodu preko noći (dovoljno je i par sati) ili ih jednostavno spustite u ključalu vodu na minut ili dva da omekšaju i nabubre. Ja više volim da ih potopim preko noći i ujutru oljuštim kožicu. Oljuštene bademe stavite u blender sa vodom i miksajte dok se ne dobije željena forma. Sada možete dodati ukuse mleku a možete ga ostaviti i bez dodataka. Obično se dodaju vanila, đumbir, cimet…

Procedite mleko i sipajte u staklenu flašu, ono što ostane kao pulpa možete iskoristiti da napravite bademovo brašno ili ga ubacite u kolače. Što bolje procedite mleko će biti čistije, možete koristiti i gazu pored cediljke. Mleko čuvajte u frižideru najduže nekoliko dana, ne bi trebalo da se podgreva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!