DOMAĆI HLEB SA SEMENKAMA

Home  >>  Hleb&Co.  >>  DOMAĆI HLEB SA SEMENKAMA

DOMAĆI HLEB SA SEMENKAMA

Večita dilema, kupiti hleb u pekari ili odvojiti malo vremena i priuštiti sebi uživanje u domaćem, svežem i ukusnom blagu iz rerne. Ako mene pitate je sam uvek za drugu varijantu. Pekmez i Zec do skoro nisu pridavali značaj vrsti hleba koji jedu, bilo im je nekako svejedno da kupe beli hleb i ponekad nešto namažu na njega. Zec uglavnom nije ni jeo hleb, dok im ja nisam počela mesiti ražani, heljdin, hleb sa semenkama…i malo po malo mogla su se videti ozarena lica kada vruć hleb vadim iz rerne. Pekmez je čak, kao veliki probirač, rekla da je moj zadatak da pronađem način da joj priblizim nove ukuse pa je ovaj recept uspešan pokušaj toga. Sada se traži parče više, a njega ne bi ni bilo da nisam bila podstaknuta izbirljivošću svoje sestre.

Kod recepta za hleb, koji jako često pravim, količine sastojaka su često “od ruke” ali sam se ovaj put potrudila da vam prenesem tačne mere za hleb sa semenkama.

Potrebno vam je:

-1/4 kocke kvasca

-2dc mlake vode

-prstohvat šećera

-100g heljdinog brašna

-350g brašna od celog zrna pšenice

-25g semenki lana

-40g semenki oljuštenog suncokreta (plus šaka za posipanje)

-1 kašičica kima

-još 2dc vode za povezivanje testa

-1 do 2 kašičice soli

 

Kvasac potopite u mlaku vodu sa malo šećera zbog bolje aktivacije. Dok se kvasac aktivira u veću posudu izmešajte suve sastojke: obe vrste brašna, semenke, so. Sastavite sa kvascem i mešajte sa postepenim dolivanjem preostale vode. Kada ste zadovoljni gustinom testa, prekrijte posudu pamučnom krpom i ostavite da odstoji nekih sat vremena, idealno dva. Ovim postupkom dajete šansu testu da se oporavi i naraste. Posle toga testo ponovo promešajte i izlijte u kalup (kao u mom slučaju) ili u pleh. Neka ponovo odstoji u kalupu ili plehu pola sata do sat da još malo naraste i dobije formu. Možete ga izrezati nožem i posuti semenkama pre pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200º C nekih 30 minuta. Predlažem zavijanje pečenog hleba u papir a ne u krpu, lepše će da odmekne i neće mirisati na istu.

Ovo testo zahteva malo više rada i strpljenja u narastanju, produkt toga je divan hleb sa semenkama koji će i nekoliko dana ostati rastresit i mekan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!