KIKIRIKI PUTER

Home  >>  Uvod u razradu  >>  KIKIRIKI PUTER

KIKIRIKI PUTER

U poslednje vreme u našoj kući uvek mora da bude spremna određena količina kikiriki putera za sendviče, ne nemamo male dece u okruženju ako pitate samo oduševljene ukućane koji su otkrili čari domaćeg putera i skoro svakodnevno se oslanjaju na njega kada je neka užina u pitanju.

Za ljubitelje kikirikija ovo je savršena stvar, može se koristiti i u slanim i u slatkim jelima. Veoma je jednostavan za pripremu i zahvalan za čuvanje u frižideru. Jako je hranljiv, ali ne treba preterivati u količini, i zasitan pa je jedna kašika i više nego dovoljna. Sadrži zdrave masti i odličan je izvor biljnih proteina posebno za vegetarijance.

 

Potrebno je:

-300g sirovog kikirikija

-kašičica ulja od kikirikija ili maslinovog ulja (po potrebi)

-so (po potrebi)

Sirovi kikiriki rasporediti po plehu i zapeći u rerni na 160º C nekoliko minuta. Kikiriki ne treba skroz da bude pečen, već da blago požuti i pusti miris. Tako će ljuska lakše da se skine a kikiriki neće gorčiti.

Prohlađeni kikiriki očistiti dobro od ljuske i staviti u blender ili secko. Ono što ja prvo uradim (nije obavezno) jeste da ga sameljem u mlinu za šećer pa tek onda ubacim u secko. Ovo skraćuje vreme mlevenja i kroz koji minut dobijem lepu, glatku pastu bez grudvica.

To može da se postine i bez mlina ali je potrebno više vremena. Ulje dodajem samo ako je potrebno da malo pokrene masu, ali ako imate dobar aparat ni toliko vam neće biti potrebno jer kikiriki ima dosta ulja u sebi. So uvek dodajem na kraju, manje ako ću puter koristiti u kolačima a malo više za slana jela.

I to bi bilo to. Puter prebacim u čistu teglicu i držim u frižideru. U odnosu na kupovnu varijantu ovog namaza ovaj domaći je i jeftiniji i zdraviji. Vole ga i deca i odrasli, tako da ga nije loše imati u rezervi, umesto ne tako zdravih grickalica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!