ČOKOLADNI MAFINI

Home  >>  Slatko ćoše  >>  ČOKOLADNI MAFINI

ČOKOLADNI MAFINI

Mafini su kod nas došli sa zapada i tu se odomaćili. Mi smo ih prihvatili i prilagodili našim ukusima. Postoje i slane i slatke verzije i podjednako su zastupljene. Brzo se pripremaju i kao takvi, idealni su za doručak ili za poneti.

 

Danas sam rešila da obradujem ukućane sa čokoladnim mafinima kao slatkišem posle nedeljnog ručka. Dobro, prvo smo ih jeli pre ručka uz kafu pa opet i posle ručka kakav je red. Šta da se radi kada su umirisali celu kuću.

Inače, ovo je jedan od prvih kolača koje sam, pre mnogo godina, sama umesila.

 

Evo šta je potrebno za 16 mafina:

-100g crne čokolade (+ 50g za posipanje)

-2 kašike kakaoa ili čokolade u prahu

-260g brašna

-1 prašak za pecivo

-pola kašičice sode bikarbone

-1 jaje

-120g šećera

-125g putera

-300ml mleka

 

U jednu posudu izmešati suve sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i seckanu čokoladu a u drugoj umutite puter sa šećerom, zatim dodajte jaje i mleko. Suve sastojke iz prve posude lagano dodavati masi i dobro izmešati. Masu izliti u kalup za mafine u prethodno postavljene papirne korpice za pečenje. Preostalu čokoladu krupno iseći i posuti po vrhu (možete dodati i seckani lešnik, badem listiće…) Peći na 180º C nekih 20 minuta.

Iako sama reč mafin znači pogačicu, odnosno hlebno pecivo, ovaj kolač nema sočnost suflea ili nekog drugog čokoladnog kolača, ali potrudite se da ga ne prepečete i on ce biti mekan i rastresit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!