HELJDIN HLEB

Home  >>  Hleb&Co.  >>  HELJDIN HLEB

HELJDIN HLEB

   Hleb&Co.   July 12, 2016  No Comments

Na ovom hlebu sam živela dobrih godinu dana, to dovoljno govori o tome da mi je omiljen među mešenim hlebovima. Volim heljdino brašno, ali gotovo je nemoguće umesiti hleb samo od njega, usled nedostatka glutena, pa je potrebno mešati ga sa drugim brašnom. Ja sam se odlučila za ražano, iako ono nema bog zna šta ovog lepljivog proteina, meni je taj spoj fantastičan.

Istina, malo će te uprljati ruke dok ga razmesite ali vredi. Idealan je za ljude koji ne jedu proizvode od belog brašna i ima ne uporedivo bolji efekat na organizam. Iako sam ga u naslovu nazvala heljdin hleb on bi pre mogao da se zavede kao lepinjica. Može da se peče i u kalupu ali pošto ja nemam odgovarajući samo izdelim testo i napravim loptice. Od ovog testa sam ranije pravila pizzu, sa malo dodatog ulja i još uvek je jedna od najboljih koje sam jela.

 

Evo šta je potrebno:

-100g heljdinog brašna

-250g ražanog brašna

-1/4 kocke kvasca (oko 10g)

-prstohvat šećera

-3 dc mlake vode

-kafena kašičica soli

 

Kvasac potopite u mlaku vodu da se aktivira i pospite sa malo šećera. Kada se kvasac aktivirao dodajte heljdino i ražano brašno, zatim so i dobro izmešajte u većoj posudi. Posudu pokrijte pamučnom krpom i ostavite sat i po vremena. Posle toga, promešajte testo i izdelite na četiri jednaka dela, svaki deo premesiti pažnjivo na pobrašnjenoj površini. Možda vam se učini da je previše retko testo ali je izvodljivo napraviti manje lepinjice. Položiti ih u pleh i ponovo prekrijte krpom bar pola sata pre pečenje. Peći u zagrejanoj rerni 30-35 minuta na 200º C.

Hleb od ovakvih vrsta brašna ne može puno da naraste iako sadrži kvasac, tako da je velika verovatnoća kada vidite kupovni ražani ili heljdin hleb da on u sebi sadrži i pšenično brašno koje ga dodatno podigne. Zato probajte da ga sami napravite, isprobajte i varijantu sa semenkama, ukus je stvarno specifičan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!