KAŠA OD HELJDE

Home  >>  Dobro jutro!  >>  KAŠA OD HELJDE

KAŠA OD HELJDE

Slatka kaša od sirovog heljdinog zrna idealan je izbor za početak dana. Pravim je tokom cele godine i kombinujem sa sezonskim voćem. Moram priznati da najviše prija u hladnim danima, kada obraduje organizam i pruži mu dosta energije.

Sa heljdom u zrnu sam dosta eksperimentisala, najviše u slanim jelima, ali mi je ovaj recepr omiljeni. Potrebno je razlikovati sirovu od pržene heljde koja se kod nas prodaje. Prženu je dovoljno potopiti u vodu na par sati i imate spremno zrno za kašu dok se sirova mora kuvati. Uglavnom, po radnjama zdrave hrane i marketima možete naći obe varijante.

Heljda se prži zbog intezivnijeg ukusa i boljeg načina skladištenja, za kašu je svejedno koju ćete koristiti. Ja kupujem i jednu i drugu, kako kad šta pronađem (sirova se češće nalazi).

Sirova ima zrna svetle i blago zelenkaste boje, dok su ta propržena malo tamnija.

Za jednu porciju potrebno je:

-40g heljde u zrnu

-1 zrela banana

-1 jabuka

-1 breskva (ili bilo koje sezonsko voće)

– šaka borovnica (ili bilo kog bobičastog voća)

-10g sirovog badema (oraha, lešnika…)

Heljdu potopiti prethodno veče ili nekoliko sati pre u vodu, kada zrna nabubre vodu dobro ocediti. Viljuškom izgnjaviti bananu i sastaviti sa heljdom, jabuku oljuštiti i iseckati na sitne kockice, zatim sve izmešati. Dodati u masu po želji i suvo voće (suvo grožđe, kajsije…) za slatkasti ukus. Po vrhu iseckati breskvu ili neko sezonsko voće, borovnice i bademe. Jesti odmah ili napraviti prethodno veče za sutradan kao doručak za posao. U tom slučaju, jabuci i banani dodati malo lumunovog soka.

Lični utisak je, da pored divnog ukusa, ovakav doručak dosta dugo drži sitost. Nema onog teškog osećaja umora posle jela, znate da ste pojeli nešto zaista dobro što vam daje potrebnu energiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!