MARCIPAN – recept

Home  >>  Uvod u razradu  >>  MARCIPAN – recept

MARCIPAN – recept

Zar nije badem nešto najsavršenije na svetu? Postoji toliko načina za njegovu upotrebu ali je pri pravljenju marcipana definitivno najukusniji. Kada sam prvi put probala marcipan nisam ni znala sta jedem, ali taj ukus se ne zaboravlja. Bio je to najlepši poklon koji možete dobiti od rodbine iz inostranstva.

Sada su se stvari malo promenile pa je veća dostupnost nekih poslastica. Ipak, preferiram domaću varijantu umesto kupovne. Recept je toliko jednostavan i ne zahteva posebne el.uređaje ni veštine, on je nešto između recepta za marcipan (bademi i šećer) i persipan (sa koščicama kajsije ili breskve i šećerom), ne zahteva skuplje sastojke kao što je gorki badem ili liker od badema a ukus mu je zaista divan.

IMAG0061

Potrebno je:

-150g sirovih badema

-100g šećera u prahu

-1 belance

-nekoliko semenki iz koščica kajsije

-1 kafena kašičica limunovog soka

Badem potopiti preko noći u vodu da nabubri ili ga spustite u vrelu vodu na par minuta dok ne omekša kora. Oljuštiti ga i prosušiti na pamučnoj krpi. Ja ga tokom leta sušim na suncu a može i da se ubaci u blago zagrejanu rernu na 10-15 minuta. Kada je badem oljušten i potpuno suv, sameljite ga na mašinici za mlevenje oraha. Ako se badem odmah ubaci u blender ili multipraktik pustiće ulje i masa će postati gnjecava.

IMAG0055

Šećer možete samleti u mlinu za šećer ali ja više preporučujem kupovni u prahu jer je sitnije granulacije i sadrži silicijum-dioksid koji sprečava zgrušavanje i daje rastresitost što je u ovakvim receptima važno. U početku sam ga sama  mlela i masa je bila dobra ali se uvek nekako osećao šećer.

Sušenim koščicama kajsije oljuštite koru zbog toga što će u masi biti vidljivi delići, ako vam to ne smeta ne morate. Sameljite ih isto kao i badem. U slučaju da imate ekstrat gorkog badema možete ga staviti umesto koščica.

U secku ili multipraktiku dobro izmešajte badem, koščice i šećer pre dodavanja ostalih sastojaka. Zatim dodajte ne mućeno belance i limunov sok i miksajte par minuta dok masa ne postane kompaktna.

Kada masa bude gotova možete je odmah koristiti za kolače, praviti dekoracije, bojiti ili zamrznuti do upotrebe. Količina mase je oko 280g.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!