BADEM LISTIĆI – Kako napraviti listiće badema

Home  >>  Uvod u razradu  >>  BADEM LISTIĆI – Kako napraviti listiće badema

BADEM LISTIĆI – Kako napraviti listiće badema

Listići badema su veoma lepi za dekoraciju kolača i peciva ali sam ih dugo izbegavala jer sam mislila da su nepotrebno skupi i teški za nalaženje u prodavnicama, dok jednom nisam poželela da napravim rajsku tortu i videla da su mi potrebni. Pomislila sam, pa ovo ne može da bude toliko teško za napraviti i bila u pravu. Sve što vam treba je strpljenje i naravno bademi.

badem listići

Potrebno je:

-100g sirovih badema

-činija sa vodom

-oštar nož

Badem potopite preko noći u vodu. Možete i preliti vrelom vodom na pola sata ako nemate vremena. Ujutru su bademi nabubreli i spremni za ljuštenje kožice. Procedite ih i uzmite manji nož sa kojim će vam biti lakše da skidate kožu. Oljuštene bademe stavite na krpu ili ubrus da se dobro osuše.

Kada su potpuno suvi uzmite oštar nož sa kojim vam je prijatno da radite i seckajte tanke listiće po dužini. Od jednog badema ispadne 6-7 listića, za ovaj korak vam je potrebno i strpljenje ali kako vreme prolazi postaćete sve bolji u tome. Listiće pažljivo poređajte na pleh za pečenje tako da se ne dodiruju i na kratko ubaciti u zagrejanu rernu da dobiju zlatno-žutu boju. Temperaturu rerne podesite na 120°C-150°C i pratite do željene prepečenosti.

Za razliku od kupovnih, koji su često izlomljeni u svojim pakovanjima, ovi domaći se bolje drže. Možete ih pripremiti ranije i koristiti po potrebi da ukrasite torte, mafine, kolače… Malo su “puniji” od kupovnih pa u dodiru sa tečnim filovima ili mućenom pavlakom neće odmeknuti tako brzo, već će biti hrskavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!