SMOOTHIE od smokve i aronije-KAKO NAPRAVITI SMOOTHIE U ČINIJI?

Home  >>  Dobro jutro!  >>  SMOOTHIE od smokve i aronije-KAKO NAPRAVITI SMOOTHIE U ČINIJI?

SMOOTHIE od smokve i aronije-KAKO NAPRAVITI SMOOTHIE U ČINIJI?

Danas se opraštamo od avgusta i započinjemo novi period godine. Radujemo se svemu što dolazi ali i onome što je tu, oko nas. Ovih poslednjih par dana uvodim novine u svoj doručak, malo je reći da sam oduševljena. Samo nekoliko sitnica je potrebno promeniti i novi ukusi, zbog kojih će te sa radošću ustajati iz kreveta, su tu.

Trend jedenja smoothie-ja iz činije nije samo malo umetničko delo već je idealno za nas koji ionako svoj smoothie jedemo kašikom. Jeste on lep poslužen i u čaši sa slamčicom, ali postoji par stvari po kojima se razlikuje njihova priprema.

 

1. Neka bude gusto!

Prva razlika između običnog smoothie-ja i onog iz činije jeste u voću koje se u njega stavlja. Gustinu daje smrznuto voće, obično su to banane koje bi trebalo da budu veoma zrele pre zamrzavanja da bi dale slatkoću. Pored njih tu je i bobičasto voće koje takođe, direktno iz zamrzivača ide u blender. Možete zamrzavati i lisnato povrće. Ukoliko nemate dovoljno zamrznutog voća možete dodati i kockice leda ili čak zalediti mleko.

Druga bitna stvar koja daje gustinu smoothie-ju jeste puter od orašastih plodova ili semenki. Volim da stavim kašiku kikiriki putera, tada je struktura punija (nešto nalik grčkom jogurtu).

Bitno je napomenuti da se ne stavlja odmah sva količina tečnosti (vode, mleka, jogurta…) već po malo, pa posle korigovati uz dodavanje ako je potrebno. Ukoliko imate kvalitetan i jak blender jasno vam je da on radi sa jako malo vode i sve pretvara i glatku masu. Ako razredite smoothie više nego što ste želeli stvar možete popraviti dodavanjem praškastih sastojaka (kakao prah, rogač…).

2. Pripremite sve unapred

Doba je godine kada sam već dobro napunila svoj zamrzivač voćem. Da bi vam posao bio olakšan u male kese ili kutije odvojite dnevne porcije koje su vam potrebne za doručak. Takođe, i ostali sastojci neka vam budu pri ruci, jer samo pravljenje traje kratko.

3. Ne zaboravite ukus je najvažniji

Jedna od očiglednih prednosti smoothie-ja u činiji jesu dodaci koji se stavljaju po vrhu. I tu se ne misli na šlag, toping ili kekse već da možete kombinovati razne strukture koje će te jesti bilo da je to još svežeg, sušenog voća, orašastih plodova, semenki, granole… Pustite mašti na volju ali ne zaboravite ukus je najvažniji.

 

Za smoothie od smokve i aronije potrebno je:

– 2 zamrznute banane

– 10-ak svežih smokvi

– šaka zamrznute aronije

– 1 supena kašika mlevenog rogača

– kašičica kikiriki putera

– 1dc mleka ili vode

– 2-3 kockice leda (po želji)

* za dekoraciju činije sveže smokve, par lešnika, aronija, chia semenke

 

Iseckajte zamrznute banane i sveže smokve pa stavite u blender sa aronijom, kikiriki puterom, rogačem. Sipajte polovinu mleka i započnite blendirajte. Možda će te morati da gasite blender nekoliko puta da bi kašikom pogurali masu, ako vam se čini da nije potrebno više tečnosti vi je nemojte stavljati. Sipajte masu u činiju koju po želji možete prethodno ohladiti i ukrasite. Možete i gotov smoothie u činiji staviti u zamrzivač na pola sata ako volite bas hladno.

U suštini, uz par smernica, veoma jednostavno za pripremu a tako dobro. Vodite se svojim ukusom pa napravite kombinaciju koja vama odgovara. Iskoristite ovaj period godine kada ima dosta voća i povrća i uživajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!