KREKERI od KINOE i SPELTE

Home  >>  Slane zanimacije  >>  KREKERI od KINOE i SPELTE

KREKERI od KINOE i SPELTE

Sve u životu se svodi na balans, tako je i sa hranom. Ako je tačna izreka da smo ono što jedemo, hajde da se potrudimo da jedemo što bolje. Iako kažu da je najbolje jesti hranu koja se uzgaja u našim predelima kako ograničiti sebe i ne zaviriti u drugi svet novih, sjajnih ukusa… Ja nisam odolela.

Pisala sam već o superhrani, odnosno namirnicama koje postaju popularne a spadaju u celovitu, prirodnu hranu. U ovom receptu sam koristila više njih i rezultat je sjajan. Ovi zdravi krekeri su nešto što treba svakome ko želi da zna šta jede a nema puno vremena da sprema, odnosno nekome ko možda veći deo dana provodi van kuće. Količina proteina u ovim slanim zanimacijama omogućava da budete siti duže vreme. Nema onog naglog pada energije posle kojeg posežete za slatkišima kako bi pregurali dan.

 

Kako pripremiti kinou?

Pa da počnemo, kinoa spada u zrnevlje ali je svi nazivaju žitaricom. Iako ona nema baš puno karakteristika žitarica (ne sadrži gluten i veliki je izvor proteina) koristi se u ishrani pripremana upravo na taj način. Ima nizak glikemijski indeks, izvor je vitamina i minerala. Samo zrno sadrži omotač koji čuva biljku od štetočina i kao takvo je gotovo nesvarljivo za ljude, obradom se taj omotač uklanja ali ostaje blago gorak ukus. Zato je potrebno pre kuvanja isprati zrno pod mlazom vode. Inače, kinoa ima blag orašast ukus i miris u toku pripreme. Ispranu kinou staviti u sud za kuvanje u razmeri jedna mera kinoe na dve mere vode. Kuvati na srednjoj temperaturi 15 minuta, odnosno dok zrna ne postanu providna sa izraženom svetlom opnicom.

Druga superhrana koja se nalazi u ovim krekerima jesu laneno i chia seme kao i speltino brašno. Chia je moćno zrno koje daje energiju i sitost, može se svariti bez mlevenja, kakav nije slučaj sa lanenim semenom koje najbolju iskorišćenost ima samleveno. Spelta je kod nas malo zaboravljena žitarica, sadrži mali procenat glutena ali je veoma lekovita za ceo organizam.

Za krekere je potrebno:

-130g speltinog brašna

-100g kinoe u zrnu

-50g chia semenki

-50g lanenih semenki

-2 kašike maslinovog ulja

-1/2 kašičice soli

-100ml vode

 

Kinou isprati i skuvati (na 100g kinoe duplo više vode). Ocediti i ostaviti sa strane da se prohladi. Laneno seme samleti. U većoj posudi izmešati suve sastojke: speltino brašno, lan, chia semenke i so. Dodati vodu i ulje i dobro promešati. Na kraju dodati kinou. Na pleh za pečenje staviti pek papir i masu razvući kašikom na debljinu od oko 4-5 mm, iceći na željeni oblik. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC nekih 25-30 minuta.

Jesti uz namaze, tvrde sireve ili samostalno kao užinu. Ohlađene čuvati u kutiji sa poklopcem što će sprečiti dalje isušivanje krekera, mogu da ostanu sveži nedelju dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!