GRANOLA – Kako da vam svaki put uspe

Home  >>  Dobro jutro!  >>  GRANOLA – Kako da vam svaki put uspe

GRANOLA – Kako da vam svaki put uspe

Granola je bolja verzija muslija, u svakom smislu. Ukusnija i zdravija varijanta koju možete napraviti sami. Kada je jednom probate i vidite koliko je jednostavna za pripremu više nećete kupovati skupe varijante “zdrave hrane”  prepune šećera.

Spremite najlakši doručak sa malo granole u mleku ili jogurtu, odlična je i kao užina ili dodatak kolačima. Postoji bezbroj kombinacija koje možete napraviti po svom ukusu prateći jednostavan odnos suvih i tečnih sastojaka. Odnos 6:1 je sve što vam treba da dođete do svoje savršene verzije. Ideju sam videla na sajtu epicurious i zaista je sjajna.

 

U 6 suvih delova spadaju ovsene ili neke druge pahuljice, semenke, orašasti plodovi ili žitarice dok taj 1 deo tečnih sastojaka treba da sadrži ulje (maslinovo, kokosovo…) i nešto po izboru što će dati slatkoću (med, javorov sirup, sirup agave…). U tečni deo možete dodati i belance (paziti na odnos) koje će za vreme pečenja granoli dati dodatnu hrskavost.

Jedini sastojak koji se uvek spominje u receptima i daje bazu jesu ovsene pahuljice, sve ostalo je na vama. U suštini nije ni bitno šta sadrži suvi deo, ako ih ne volite ne morate ih stavljati.

Granola koju sam ja pravila je Pekmezova personalizovana verzija. Ona voli što više različitih sastojaka i struktura, a voli i čokoladu. Tako je nastao ovaj recept, ali vi ne morate ići toliko daleko sa raznovrsnošću. Dobru granolu možete dobiti i sa manje sastojaka ako pratite smernice, ovo je samo jedan od primera.

Potrebno je:

-100g ječmenih pahuljica

-100g ovsenih pahuljica

-100g suncokreta

-50g golice

-100g lanenog semena

-50g heljde u zrnu

-50g lešnika

-50g oraha

-50g suve kajsije

-50g suve brusnice

-prstohvat soli

-50g crne čokolade

Tečni sastojci:

-2 kašike meda (oko 40ml)

-3 kašike kokosovog ulja (45ml)

 

1. Odnos sastojaka

Odnos delova suvih i 1 deo tečnih sastojaka možete meriti u gramima, čašama, šoljama… Kako god vama odgovara. Ja sve merim na vagi pa u svom receptu koristim 600g suvih prema 100ml tečnih sastojaka. Ovaj odnos se podrazumeva samo za sastojke koji se peku zajedno. Namirnice poput sušenog voća i čokolade se dodaju posle, u prohlađenu granolu po želji da bi se izbeglo njihovo pregorevanje i sačuvao ukus.

2. Mešanje sastojaka

U veliku posudu stavite sve suve sastojke (u mom receptu su to ovsene i ječmene pahuljice, oljušteni sirovi suncokret, golica, laneno seme, lešnik, orasi, heljda u zrnu). Iseckajte orašaste plodove na sitnije komade. Tečne sastojke prvo sastavite zajedno (kokosovo ulje i med) biće vam lakše da ih izmerite pa sipajte u posudu i mešajte da se ravnomerno raspodele. Ja volim kokosovo ulje jer ima aromu, za neutralniji ukus koristite suncokretovo ili ulje od koščica grožđa. Med je dovoljno sladak, imajte na umu da drugi sirupi mogu biti nešto slađi. Kod začinjavanja, najviše obraćam pažnju na so. Ona omogućava da cela smesa ima dublji, ne samo slatki ukus. Možete dodati i cimet, vanilu, kardamon po želji.

3. Pečenje granole

Ovo je najvažniji korak. Na pleh sa postavljenim papirom za pečenje rasporedite granolu, morate voditi računa da pečete na niskoj temperaturi, nikada iznad 150ºC, duži period (35-40 minuta) uz povremeno mešanje na svakih 10-ak minuta. Izlaganje većim temperaturama izazvaće gorenje a time će se izgubiti i hranljivi sastojci. Najbolje bi bilo da granolu “držite na oku” dok se peče i da je povremeno promešate da bi se ravnomernije pekla. Kada dobije zlatno-braon boju onda je gotova. Ne morate se tačno voditi time da joj je potrebno 40-ak minuta, to zavisi i od vaše rerne. Kada se ohladi dodati suvo voće i čokoladu i čuvati u staklenim teglama.

 

Granolu možete jesti sa jogurtom, mlekom, u smoothie-ju, posipati preko kolača i peciva ili samostalno kao grickalicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!