ČOKOLADNI SUFLE – chocolate souffle

Home  >>  Slatko ćoše  >>  ČOKOLADNI SUFLE – chocolate souffle

ČOKOLADNI SUFLE – chocolate souffle

Ako pitate Pekmeza koji joj je omiljeni home made slatkiš reći će vam da je to sve što ima čokoladu, mnooogo čokolade. Zato je ovaj čokoladni sufle sve što ona traži od dezerta, a pri tom i lako se pravi jer kad njoj padne šećer padne joj i mrak na oči… Poslala sam je po namirnice i evo šta je donela:

 

Potrebno je:

-250g crne čokolade

-250g maslaca

-5 jaja

-120g brašna

-160g šećera

*još 50g čokolade u kockicama

 

Postupak pripreme: Sufle, fondant ili lava cake su nazivi za čokoladni kolač bogatog ukusa i tečne sredine koji se jede topao, najbolje uz sladoled (kao kontrast). Prvi susret sa ovom perfektnom poslasticom bio je tokom moje prakse u restoranu “Dvorište” u Kragujevcu. Kada sam ga probala bila sam oduševljena kako je sočan, a opet postojan, čokoladan a taman sladak da druge recepte za sufle nisam dalje ni tražila. Što se kaže “ubola sam iz prve”.

Puter i čokoladu otopiti na pari. Jaja umutiti sa kristal šećerom i dodati čokoladu i puter mešajući mikserom. Na kraju umešajte i brašno. Izlite masu u kalupe ili u papirne korpice u kalupu za mafine (kao u mom slučaju) i u svaki ubacite kockicu čokolade. Ušuškajte je negde na sredini. Peći 6-7 minuta na temperaturi od 200-220°C, ni minut duže kako bi sredina ostala tečna. Služiti uz sladoled, sos od šumskog voća ili sveže voće.

 

Količina je dovoljna za 12 kolača, kada se ohlade možete ih zagrejati na minut u mikrotalasnoj i čokolada u sredini će se ponovo otopiti.

Pekmez je srećan jedno sat, dva dok opet ne ogladni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!