RUSKI RAŽANI HLEB – bez kvasca

Home  >>  Hleb&Co.  >>  RUSKI RAŽANI HLEB – bez kvasca

RUSKI RAŽANI HLEB – bez kvasca

   Hleb&Co. ,   September 16, 2016  No Comments

Jedno od najpogodnijih vrsta brašna za hleb, pored pšeničnog jeste i ražano. Raž je skromna, “siromašna” žitarica velike nutritivne vrednosti. Ruski narodi imaju dugu tradiciju pravljenja ražanog hleba, dok smo mi malo zaboravili ostale žitarice i navikli se na beli hleb. Srećom, u poslednje vreme sve nam više prija i nešto drugačije brašno od pšeničnog, što može potvrditi i ponuda hlebova po pekarama i radnjama.

Ako me pitate koji je najbolji način da prepoznate, dobar ražani hleb u radnjama, ne znam šta bih vam rekla osim da probate da ga spremite sami. Eksperimentišite sa brašnom i dodacima u vidu semenki i otkrijte šta vam najviše prija. Pravi hleb od ražanog brašna je zbijen, tvrd i blago vlažan. Čak i ako dodajete kvasac on neće mnogo narasti zbog malog sadržaja glutena. Ovakav hleb ima svoju specifičnu aromu, ne menja ukus ni nakon nekoliko dana i može se čuvati u frižideru.

 

Preporučljiv je u ishrani, kako za zdrave osobe tako i za one na posebnim režimima (za dijabetičare, trudnice, decu…). U ovom receptu koristila sam i malo kakao praha, zbog lepšeg mirisa i boje. Nije neophodno, ali nekako mi prikriva ukus koji soda bikarbona daje hlebu.

Potrebno je:

-400g ražanog brašna

-100g integralnog brašna

-1 kašika maslinovog ulja

-1 1/2 kašičica soli

-1 kašičica kakao praha

-1 kašičica sirćeta

-1 kašičica sode bikarbone

-1/2 kašičice praška za pecivo

-400ml mlake vode

-1/2 kašičice mlevenog kima

*seme maka za posipanje

 

Postupak pripreme: U velikoj posudi pomešati ražano i integralno brašno sa kakaom, maslinovim uljem, sirćetom, mlevenim kimom i soli. U 200ml mlake vode staviti sodu bikarbonu i prašak za pecivo pa sastaviti sa brašnom i dobro izmešati. Dodati i preostalih 200ml vode. Ovako pripremljeno testo treba da narasta nekih 4-5 sati, sa povremenim premesivanjem na svakih sat vremena. Pred pečenje hleba, nekih sat vremena ranije, testo stavite u kalup za pečenje ili pleh, oblikovati i vlažnim rukama zagladiti površinu. Posuti mak ili neko drugo seme. Pred ubacivanje u rernu zaseći hleb na nekoliko mesta. Peći 45 minuta na temperaturi od 200°C. Ukoliko imate digitalni termometar sa iglom, znaćete da je pečen onda kada sredina hleba bude oko 180°C. Uviti u papir ili krpu i čekati da se skroz ohladi pre sečenja (što ja nisam uradila, očigledno).

 

Kada jednom naviknete nepca na domaće hlebove, oni kupovni od belog brašna postaće vam neukusni. Svakako su zdraviji i manje se pojedu. Trudim se da uvek imam mešeni hleb kod kuće, jer bilo koji namaz da koristim uz njega lepšeg je ukusa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!