POTAŽ od BUNDEVE sa karijem

Home  >>  Dubok tanjir  >>  POTAŽ od BUNDEVE sa karijem

POTAŽ od BUNDEVE sa karijem

   Dubok tanjir ,   September 23, 2016  No Comments

Petak je dan kada naš mali uspavani grad oživi. To je i pijačni dan i razlog zbog koga se stvore velike gužve, puno užurbanih ljudi i automobila… Volim petkom da idem na pijacu, tada je najbolja ponuda i uvek se nađe nešto čega nema drugim danima, a pri tom je i dobrog kvaliteta. Pravilo je da četvrtkom popodne počinje da pristiže sveža roba i do nedelje se sve rasproda.

 

Ovog petka, kao i nekoliko prethodnih najaktuelnija je paprika, plavi patlidžan, karfiol. Bude tu jabuka i cveća, još nešto smokvi, cvekle, kupusa… Obiđem ja tako celu pijacu, nabavim sve sa prethodno pažljivo isplaniranog spiska i u jednom uglu vidim bundevu. Ne odolim već uzmem jednu krišku, koju je prodavac već isekao sa njegove najveće bundeve koja brat bratu ima oko 50kg.

Dodjem kući i odmah skuvam ovaj divni potaž. Jeste da nisam planirala, ali ovako jednostavna čorbica ne zahteva puno sastojaka. S obzirom da su nas ovi hladni dani malo iznenadili prija da pojedemo nešto toplo i zdravo.

Potrebno je:

-1 kg očišćene bundeve

-1,2 litra vode

-1 kašičica soli

-1 kašičica karija u prahu

-25g maslaca

-1 kašika brašna

 

Bundevu očistititi i iseći na kocke, staviti u šerpu i naliti vodom. Skuvati i prohladiti malo pre stavljanja u blender. Izblendirati kocke kuvane bundeve i vratiti u vodu u kojoj se kuvala, trebalo bi da ima oko 1,2l vode. Posoliti i dodati kari u prahu. Šerpu ponovo staviti na šporet da provri. U manji sud rastopiti maslac i dodati kašiku brašna (pripremiti kao klasičnu zapršku), dobro izmešati i polako sipati u čorbu koja vri mešajući kuvarskom žicom. Kada se cela čorba poveže to je to,ništa lakše. Potaž je gotov!

 

Ranije sam pripremala potaž od pečene bundeve ali ova varijatnta mi se više sviđa. Nisu izgubljeni hranljivi sastojci, nema ni drugog povrća samo čista bundeva. Za prave ljubitelje…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!