PEČENE JABUKE sa orasima

Home  >>  Slatko ćoše  >>  PEČENE JABUKE sa orasima

PEČENE JABUKE sa orasima

Jedna od mojih omiljenih jesenjih stvari u detinjstvu bile su pečene jabuke. Pa dobro, ne samo u detinjstvu s obzirom da ih svake godine u ovo doba spremam vrlo, vrlo često. Pre bi se moglo reći da su pečene jabuke stvar koju nikada nisam prerasla. Ništa jednostavnije, samo ubacim pleh sa domaćim jabukama i dunjama u rernu i eto poslastice.

Dugo sam ih spremala bez ikakvog punjenja, čak ni sredinu nisam čistila. Pečenu jabuku ili dunju bi kašičicom kopkala i izvlačila sav jestivi deo. Sada ih već kombinujem sa dobro poznatim perfect match orasima, grožđicama, vanilom, rumom…

 

Imam sreću da u svom okruženju gajim nekoliko vrsta jabuka, uglavnom su to autohtone sorte koje su nakalemljene rukom starih majstora tog zanata. One koje se ne tretiraju, koje su otporne na mnoge bolesti i koje i posle toliko godina daju izdašan plod. Budimke, vajlike, kožare, zimske…

Isprobala sam nekoliko vrsta jabuka u rerni i definitivno moja omiljena je budimka. Ja više volim kada se jabuka dobro ispeče i bude nalik pireu (kada je odmah i jedem) ali ukoliko pečem veću količinu onda želim da ostanu cele jer, i ako se podgreju ukus im je ne promenjen. Vrsta koja se najviše preporučuje za pečenje i koju je najlakše naći u marketima je Granny Smith. Današnji recept je prilagođen upravo ovoj jabuci poreklom iz daleke Australije. Ova jabuka je najpopularnija baš zbog svoje svestranosti, odlična je i za pečenje i kuvanje.

Za šest porcija potrebno je:

-6 granny smith jabuka

-100g oraha

-100g suvog grožđa

-2 kašike ruma

-2 kašike meda

-1/4 kašičice muskatnog oraščića

-1/4 kašičice cimeta

-malo putera

 

Za nadev:

Orase sitno iseckati (ili samleti ako ne volite hrskav momenat), suvo grožđe natopiti rumom. Povezati orase i grožđe medom i dodati muskatni oraščić i cimet u prahu.

*Umesto meda možete koristiti šećer, ili ga samo dodati nadevu ako volite više slatko.

*Za nadev možete koristiti vaše omiljene sastojke i začine i bez posebnog recepta. Granola može da bude odličan primer.

Za jabuke:

Jabuke oprati i osušiti, a zatim im odseći vrh (kao poklopac). Sa aušteherom ili drugim alatom za čišćenje izdubiti sredinu (semenke) i napraviti mesta za nadev. Ne dubiti do kraja, odnosno ne probijati dno jabuke. Takođe, jabuke više volim da pečem sa korom, tada se svi sokovi zadržavaju unutra, za razliku od ljuštenih koje su suvlje i zahtevaju nekakav preliv prilikom služenja. Napuniti jabuke nadevom i zatvoriti poklopcem kojem ste takođe napravili krug u sredini. U taj krug stavite po parčence putera svakoj jabuci.

Pečenje jabuka:

U pleh ili tepsiju složiti jabuke tako da se ne dodiruju. U pleh sipajte 1-2cm mlake vode koja će omogućiti da jabuke ne popucaju i ne pokvare oblik prilikom pečenja. Ako vam pre kraja pečenja ispari sva voda dospite još malo. Jabuke pecite na temperaturi od 180°C i to:

-Granny Smith 50 minuta

-Budimku jabuku 45 minuta

-Vajliku jabuku (po boji i obliku dosta sličnu Granny Smith, samo tvrđa) 60 minuta

Najbolje ih je jesti tople, iz dodatak meda, sladoleda ili karamel preliva po želji. Mada preporučujem da sama jabuka ipak bude “glavni”, dominatniji sastojak.

 

Za pečenje uvek birajte tvrde, zdrave plodove manje veličine. Još neke od vrsta koje su pogodne za pečenje su i zlatni delišes, melrose, jabuka gala… Domaće sorte jabuka su definitivno ukusnije i imaju izraženiju aromu. Ovako jednostavan dezert ima i blagotvorna svojstva na zdravlje, pogotovu kod stomačnih problema.

Jabuka je svakako najpoznatije i najkorišćenije voće, tako da “meso” jabuka ima i višestruku primenu u kulinarstvu. Od pita, kolača, džemova… opcija je mnogo, ali nekada su najjednostavniji recepti oni najlepši.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!