KAFA sa BUNDEVOM – Pumpkin spice latte

Home  >>  Na iskap...  >>  KAFA sa BUNDEVOM – Pumpkin spice latte

KAFA sa BUNDEVOM – Pumpkin spice latte

   Na iskap... ,   October 12, 2016  No Comments

O da, kafa sa pravim pireom od bundeve koja se jako lako pravi kod kuće. Ako i niste neki ljubitelj kafe, morate priznati da je ona ritual koji veže mnogo stvari, priča i ljudi. Kažu da, kakvu kafu pijete određuje vaš karakter. Za to nisam sigurna, pošto sam sama prošla mnogo faza u ispijanju kafe. Prvo je nisam volela, pa sam je zavolela u instant i espreso obliku, pa je onda jedan period uopšte nisam pila, a skoro sam joj se vratila i to onoj domaćoj, jakoj, crnoj…

Jednom u sto godina počastim sebe nekom zanimljivom kafom u kafeu. Do sada mi je amareto bila omiljena, a od sada joj opasno parira kafa od bundeve. Ona naravno, najviše prija kada je jesen i sezona bundeva u toku.

Ono što ovu kafu čini jako popularnom, pored bundeve je i mešavina toplih začina karakteristična za mnoga jela u kojima se koristi bundeva. Bilo da su to pite, kolači, čorbe ili topli napici. Njih čine cimet, muskatni oraščić, karanfilić i djumbir u prahu. U mnogim mešavinama pumpkin spice-a pominje se i allspice začin, odnosno piment ili najkvirc. Ja nisam uspela da ga pronađem pre sezone bundeva i dodam svojoj mešavini. I pored toga, ova kombinacija je veoma zahvalna za mnoge slatke stvari koje pripremam u poslednje vreme, tako da sam bez neke odredjene razmere napravila svoj “univerzalan začin”. Veći deo čine cimet i djumbir u prahu, dok muskatnog oraščića i karanfilića ima nešto manje, zbog svoje izražene arome. Jednostavo, sve stavim u mlin za kafu i sameljem. Mešavinu čuvam u staklenoj teglici i koristim po potrebi.

 

Sada kada imate začine potrebna vam je i bundeva. Ja vrlo često spremam potaž od kuvane bundeve pa samo “ukradem” kašiku, dve pirea i napravim kafu. Dakle u pitanju je kuvana bundeva koju blendiram ili čak pečena koju viljuškom dobro izgnjavim. I jedna i druga varijanta su ukusne.

Za dve kafe potrebno je:

-2dc mleka

-2dc vruće vode

-2 kašičice instant kafe

-1 kašičica meda ili šećera

-2 kašike pirea od bundeve

-1/4 kašičice mešavine začina *pumpkin spice*

(cimet, muskatni oraščić, karanfilić, đumbir)

 

Zagrejte mleko i u njega umešajte pire od bundeve, šećer ili med i začine. Instant kafu umutite sa malo vode kao za “nes” da dobijete gustu penu i prelijte ostalom količinom vode. Kafu možete napraviti onoliko jaku koliko volite. Uspite mešavinu sa mlekom u kafu i služite dok je topla.

 

Za razliku od popularnog Starbucks-a koji je proslavio ovu kafu, u ovoj domaćoj se nalazi prava bundeva i verovatno dosta manja količina šećera. Zato ako se zaželite praznične atmosfere pre početka sezone praznika ušuškajte se uz domaću toplu kafu od bundeve.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!