Sajder od jabuka – APPLE CIDER

Home  >>  Na iskap...  >>  Sajder od jabuka – APPLE CIDER

Sajder od jabuka – APPLE CIDER

   Na iskap... ,   October 14, 2016  No Comments

Sajder je mirisno piće koje se dobija iz soka jabuke i dolazi nam u dve varijante. Prva, na koju smo navikli, je alkoholna verzija penušavog, osvežavajućeg napitka i druga, za koju vam danas donosim recept, je bezalkoholna varijanta kuvanog soka od jabuke sa začinima. Takav sajder se uglavnom služi topao i može mu se po želji dodati malo alkohola, ja volim da dodam rum.

Najlepši sajder se pravi od više vrsta jabuka, uglavnom slađih. Može se koristiti zlatni i crveni delišes, jabuka gala i poneki granny smith. Najbolje da odnos slatkih i kiselijih jabuka bude 2:1. Već sam napomenula da imam tu sreću da imam voćnjak sa više vrsta jabuka koje su ove godine dosta dobro rodile. Ono što mislim da je presudno za dobar sajder je da se koriste opale jabuke koje su već sazrelile, tako će te smanjiti potrebnu količinu šećera.

 

Ono što je poželjno, ali nije neophodno je i aparat za sporo kuvanje ili slow cooker u kome će te spremati sajder. Kod mene se uglavnom zove krčko, jer održava nižu temperaturu potrebnu kod pripreme jela koja zahtevaju dugo krčkanje. Ako ga nemate, sajder možete pripremiti i u velikoj šepri. Tajna je da se svi sastojci dugo i polako kuvaju, a potom pasiraju sve dok ne dobijete bistar, mirisni napitak koji će zagrejati vas, a vašu kuću umirisati bar na dva dana lepše od bilo koje mirisne sveće.

Potrebno je:

-3,5 litara vode

-1kg očišćenih jabuka

-1 pomorandža

-100g smeđeg šećera

-3 štapića cimeta

-1/4 kašičice muskatnog oraščića

-10-ak komada karanfilića

*Rum ili vodka po želji

 

Priprema: Kilogram očišćenih jabuka (oko 10-ak komada) sa korom iseći na kriške, pomorandžu dobro oprati i iseći. U nju zabosti karanfilić da bi kasnije mogli lakše da ga izvadite. Sve zajedno sa cimetom, muskatnim oraščićem i šećerom staviti u slow cooker i naliti vodu. Uključiti na slabiju temperaturu (low) i krčkati nekih 5-6 sati.

Kada je voće kuvano, izvadite štapiće cimeta i karanfilić iz pomorandže i skinite joj koru. Pustite da se voće prohladi, a zatim ručno sa pasirkom izgnjaviti jabuke i pomorandžu.

 

Prvo ceđenje:

U drugu šerpu, iz krčka kutlačom vaditi pasirano voće i cediti kroz cediljku na kojoj će se zadržavati pulpa, a tečnost prolaziti u šerpu.

Puplu zatim staviti u gazu i rukama iscediti preostali sok u šerpu.

Drugo ceđenje:

Sok sada procedite kroz sitniju cediljku, poput one za čaj. Po potrebi ponovite postupak još jednom sve dok se sav talog ne izbaci i vi budete zadovoljni bistrinom sajdera.

*Ono što ja najčešće uradim je da jedan dan kuvam jabuke pa ostavim preko noći da se ohlade, a potom sutradan pasiram i cedim sajder.

 

Dobijeni sajder bi trebalo da bude dovoljno začinjen i sladak, ali ako želite možete ga prilagoditi svom ukusu. Koristi se i u mnogim receptima kao zamena za sok ili sos od jabuka.

Ovaj napitak možete čuvati par dana u frižideru u staklenim flašama. Služiti topao uz dodatak ruma ili vodke.

Možete ga pripremati unapred za praznike ili onda kada želite da vam mirisi začina ispune kuću.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!