KAKO da NAPRAVITE KESTEN PIRE-od kuvanog i pečenog kestena

Home  >>  Uvod u razradu  >>  KAKO da NAPRAVITE KESTEN PIRE-od kuvanog i pečenog kestena

KAKO da NAPRAVITE KESTEN PIRE-od kuvanog i pečenog kestena

Kesten je jedan od najukusnijih jesenjih darova koji možemo jesti i u slatkim i u slanim jelima. Prva asocijacija mi je uvek bila na pečeni kesten koji kupujemo na ulici, a zatim i na kesten pire. Ranije sam često kupovala kesten dezert ali ne pamtim da li sam ga ikada napravila sama.

Pošto mi je Pekmez donela nekoliko kilograma sirovog kestena, bez nekog posebnog povoda rešila sam da napravim kesten pire i to od kuvanog i od pečenog, pa da uporedim koji je bolji. Na samom početku ću vam reći da svaki ima svojih prednosti, ali različitu strukturu i verovatno namenu.

Kesten pire od kuvanog kestena:

Kesten pire se uglavnom pravi od kuvanog kestena, to je i lakši način ako mene pitate. Dobijete kremastiji pire, blagog ukusa koji možete koristiti za pravljenje kolača, torti i drugih poslastica.

 

Prvi način kuvanja: Kestene je pre kuvanja potrebno zaseći i staviti u vodu sa malo šećera. Kuvati oko 40-ak minuta, a zatim ih malo prohladiti pre ljuštenja. Dok su još uvek topli, a možete ih držati u rukama, idealni su za skidanje kore. Sa korom je potrebno skinuti i opnicu koja zna ponekad da gorči i koja se primeti u krajnjem proizvodu. Najbolje je da koristite mali nož za ljuštenje.

Drugi način kuvanja: Kuvanje kestena može da se izvede i ako zasečete svaki kesten pre stavljanja u ključalu vodu na 10 minuta da kora omekša, potom ih izvaditi i oljuštiti. Vratite oljuštene kestene da se dokuvaju još nekih 10-ak minuta i to je to.

Još jedan od načina za skidanje opnice je da skuvate cele kestene, a potom ih presečete na pola. Malom kafenom kašikom idubite središnji deo ne zahvatajući opnu već samo meso iz kestena.

Ako prilikom čišćenja nađete neki oštećeni, loš kesten i na promenu boje odstranite ga. To je moguće naći iako kesten spolja izgleda zdrav.

Za pire od kuvanog kestena potrebno je:

-700g sirovog kestena

*

-500g kuvanog jezgra kestena

-2dc mleka

-40g šećera

-2 kašike ruma

Oko 700g kestena sam izrezala u sredini i skuvala. Onako dok su još uvek mlaki lakši su za čišćenje, tako da sam sa malim nožem skidala ljusku i opnu. Skidanje opne je dosta sporije išlo pa sam angažovala pomoćnike. Posao je odrađen, uz malo negodovanje ali ipak odrađen. Prođe tu i tamo neko parčence ljuske ali nije strašno. Tako sam dobila oko pola kilograma očišćenog kestena.

Kesten je sada suvkast, brašnjav, idealan da se još malo usitni u secku. Za to vreme sam zagrejala mleko i u njemu rastopila šećer i rum. Usitnjen kesten sam dodala mleku i mešala dok se nije ukuvao, odnosno upio mleko i postao kremast.

 

Po meni je ispalo dovoljno slatko, vi možete korigovati količinu šećera. Od ovako pripremljenog kesten pirea mogu se praviti mafini, neki drugi kolači ili jednostavno jesti uz dodatak šlaga.

Kesten pire od pečenog kestena:

Moguće je napraviti kesten pire i od pečenog kestena, on je nešto tvrđi, odnosno idealno ga je samleti na mašinicu za meso da dobijete male, kratke rezance. Najviše ga upotrebljavam u poslasticama koje ne zahtevaju pečenje, nešto kao zamena za keks u receptima. Ima izraženiji ukus, tačnije pravi ukus pečenog kestena.

 

Prvi način pečenja: Tačno da je najbolje peći kesten na žaru, ali to je moguće uraditi i u rerni pa čak i u mikrotalasnoj pećnici. Potreban vam je samo pleh, i da se nožem zaseče u znak X da ne bi pucali u rerni kao kokice. Na temperaturi od 180°C biće dovoljno 20-ak minuta da se kesteni ispeku (zavisi i od veličine kestena, za sitnije je potrebno manje vremena). Najbolje je držati ih na oku dok su u rerni.

Drugi način pečenja: Kod pečenja u mikrotalasnoj biće potrebno nekih 5-7 minuta samo je veoma važno da ih dobro zasečete pre stavljanja u pećnicu.

Treći način pečenja: Postoji i varijanta da potopite kestene u vodu na 20-ak minuta pre pečenja kako bi kora omekšala, a vama bilo lakše da ih posle oljuštite. Zaseći ih i peći u rerni 30-ak minuta da ispari višak vode i kesteni budu dobro pečeni.

Za pire od pečenog kestena potrebno je:

-1kg sirovog kestena

*

-500g jezgra pečenog kestena

-250ml mleka

-2 kašike ruma

-50g šećera

 

Što se tiče pripreme kesten pirea od pečenog kestena to je išlo malo teže. U stvari, išlo je sporije. Do sada su mi već pobegli svi pomoćnici, kada su videli da donosim novu turu za čišćenje. Ali ja sam bila uporna, kestene sam ispekla u rerni. Prethodno sam ih zasekla više nego one za kuvanje da bi se lepše otvorili i spremili za čišćenje.

Isto sam koristila nožić prilikom čišćenja i najviše muke imala sa opnicom. Ljuska je gotovo sama spadala, ali kako su pečeni kesteni tvrđi opna nije baš bila spremna za saradnju. Imalo je tu i nekih natrulih kestena koje sam odmah odbacila i na kraju ostala sa pola kilograma kesten mase.

Secko je ponovo bio moj izbor za usitnjavanje, zatim grejanje mleka, otapanje šećera i ruma, a potom mešanje sa kestenom (dok ne upije tečnost, a onda skloniti sa vatre). Ono po čemu se pečeni razlikuje od kuvanog jeste u tome što mu, po mom mišljenju treba malo više mleka.

Na kraju dobijete gustu masu koju je najbolje samleti još jednom kroz mašinicu za mlevenje mesa. Možete ga jesti tako ili koristiti u pralinama ili nekim drugim kolačićima jer je postojan i odlično se slaže uz čokoladu.

 

Što se tiče ukusa meni je lepši upravo kesten pire od pečenog kestena jer ima jaču aromu, ali opet dosta je sporiji za pripremu.

Svakako da je lakše kupiti zaleđen kesten pire pa ga samo odlediti pre korišćenja, ali ja sam htela da izbegnem velike količine šećera, aroma i ko zna još čega. Dok je kesten u sezoni moj izbor je da ga sama pravim. Onda kada ne bude mogao da se nađe u prodaji možda se odlučim i za kupovni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!