PEČENI POMFRIT od BATATA, CVEKLE i ŠARGAREPE

Home  >>  Laganezze  >>  PEČENI POMFRIT od BATATA, CVEKLE i ŠARGAREPE

PEČENI POMFRIT od BATATA, CVEKLE i ŠARGAREPE

Svi smo navikli na pomfrit od krompira, ali šta kažete na malo drugačiji, raznovrsniji, slatko-slani, hrskavi pomfrit od drugog korenastog povrća? Ova kombinacija od batata, cvekle i šargarepe uneće puno novih ukusa u vaš obrok, a kao što u naslovu piše nije pržen u dubokom ulju već lepo ispečen u rerni. Na ovaj način samo povrće upija mnogo manje ulja i zaista se može nazvati zdravom hranom.

Mi stvarno mnogo volimo pomfrit pa nam nije bilo teško da se priviknemo na ovu verziju. Pravimo ga na dva načina koji se razlikuju u sečenju povrća:

Prvi način – Tanje i kraće štapiće (širine 1cm dužine 7-8cm) koristimo uz umake i sosove, kao laganiju večeru ili hranu za zabave.

Drugi način – Krupnije komade (širine 2cm dužine 9-10cm) služimo kao prilog jelima od mesa, uglavnom uz ručak.

Veličina utiče i na dužinu pečenja. Uglavnom uvek pečem na 200°C i to kraće štapiće oko 30 minuta, a nešto veće komade 40-45 minuta.

 

Pošto se ovde radi o tri različite vrste povrća u početku sam mislila da im ne odgovara ista dužina pečenja. Nekako mi je bilo logično da cvekli treba najduže, a batatu najkraće da se ispeče.

Iz tog razloga sam cveklu ubacivala u rernu 10-ak minuta ranije da bi se lepo ispekla. Ipak nije tako, ako bi cvekla bila malo suvlja, kakve umeju da budu krupne cvekle, ona će u svojih 10 minuta više početi da gori. Zato je najbolje da se iseče za nijansu tanje od drugog povrća i sve stavi odjednom u rernu.

Što se tiče batata ili slatkog krompira kao rezultat se dobija hrskav štapić mekane i slatke sredine kome so daje odličan kontrast. On je nekako najzahvalniji za pripremu u rerni. Ako vam se ne dopadaju blago zagoreli krajevi koji se javljaju pri kraju pečenja odsecite vrh krompira prilikom čišćenja tako da dobijete četvrtaste komade.

Šargarepu je najbolje očistiti od zelenog zadebljanja ili koristiti manje, mlade komade. Nju ne treba seći mnogo tanko, već na dva ili tri dela.

Za dve porcije potrebno je:

-1 batat krompir

-1 veća cvekla

-3 šargarepe

-2 kašike maslinovog ulja

-1/2 kašičice sušenog bosiljka

-so

 

*Da ne zaboravim da napomenem, cveklu i šargarepu je potrebno oljuštiti pre sečenja dok batat možete ostaviti sa korom samo ga dobro operite sa četkicom za čišćenje povrća.

Kada isečete povrće po želji, na veliki pleh postavite papir za pečenje. I dubljoj posudi prvo izmešati batat i šargarepu sa maslinovim uljem i sušenim bosiljkom. Najbolje rukama, da cela površina bude blago prekrivena, ali ne treba preterivati u količini ulja. Poređati na pleh tako da se komadi ne dodiruju. Na kraju staviti cveklu u posudu, preliti sa malo preostalog ulja i začinom i promešati. Postaviti parčiće cvekle (ako je baš mlada) malo odvojeno od drugog povrća da ne pusti boju.

 

Kada se povrće ispeče želećete da se razlikuje, kako zbog izgleda tako i zbog toga da znate šta jedete. Ako sve izmešate zajedno cvekla će obojiti i batat i šargarepu.

So uglavnom dodajem na kraju kada je povrće pečeno ali vi možete to uraditi i tokom pripreme.Po vađenju iz rerne pustite da se pomfrit prohladi neki minut pre služenja, da bi ostao hrskav.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!