JUNETINA sa povrćem U ZEMLJANOM LONCU

Home  >>  Nešto konkretno!  >>  JUNETINA sa povrćem U ZEMLJANOM LONCU

JUNETINA sa povrćem U ZEMLJANOM LONCU

Ako vas put nekada navede ka Zlatiborskom kraju, tu negde na pola puta Požega-Užice, obavezno svratite do sela Zlakusa, najpoznatijem po grnčarskom zanatu i izradi zemljanih posuda. Hrana spremljena u njima je veoma specifičnog ukusa i teško se može desiti da vam nešto ne uspe.

Jela koja se polako i dugo krčkaju na mom meniju uvek imaju posebno mesto. Takva hrana se sprema na tenane, bez žurbe i uvek je puna arome i ukusa. Znajući to, Zec je iz Zlakuse doneo jedan divan zemljani lonac sa poklopcem da probamo sami da spremimo specijalitete koje smo do sada degustirali u restoranima. Ljubazni domaćini su mu izašli u susret i pomogli u izboru najbolje posude sa pregršt saveta za njeno održavanje.

Pošto je u Zlakusi oformljeno udruženje grnčara oni su zaštitili svoje proizvode po kojima su prepoznatljivi već više vekova. Ako na posudi vidite slovo “Z” budite sigurni u njeno poreklo.

 

Upotreba i održavanje zemljanih posuda

Zemljane posude se izrađuju ručno i to od gline i kamena, a zatim suše i peku čime se dobija postojana posuda u kojoj je bezbedno i zdravo pripremati hranu. Materijal ovog posuđa je idealan za održavanje konstantne temperature, koja je potrebna da bi jelo bilo savršeno ukuvano.

Pre prvog spremanja jela zemljanu posudu je potrebno pripremiti. U nju sipati vodu (do pola posude), par kašika kukuruznog brašna i kašiku masti. Smesu prokuvati 20-ak minuta.To će pomoći da se unutrašnjost posude obloži i pripremi za kuvanje.

Po završetku kuvanja posudu operite tečnim deterdžentom na kratko i isperite. Osušite je i odložite do sledeće upotrebe. Ovakve posude se mogu koristiti na šporetima na drva, električnim ringlama ili u rernama. Iako su u početku pravljene za pripremu hrane na otvorenom, odnosno na žaru svi u Zlakusi će vam reći da posude tako brže crne i ogorevaju, pa ih ne treba stavljati na jak plamen.

Za današnji ručak smo izabrali kuvanu junetinu sa krompirom, celerom, šargarepom i brokolijem koju smo pred serviranje prelili sa kajmakom. Onda kada se kajmak istopio uživali smo u ukusima koji su se spojili od dugog krčkanja. Povrće je poprimilo aromu mesa, meso začina, a kajmak je sve zaokružio.

Za lonac od 6 litara potrebno je:

-1kg junetine

-5 krompira

-5 šargarepa

-1 koren celera

-300g brokolija

-5 listića lovora

-1 kašičica soli

-1 kašičica suvog začina

-par kašika ulja

-mleveni biber

*kajmak za serviranje

 

Ono što ja na početku volim da uradim jeste da na dno posude stavim par grančica vinove loze, ukrštenih tako da se povrće koje se nađe pri dnu lonca ne bi zalepilo.

Junetinu iseći na komadiće, a na nešto veće komade iseći krompir, celer, šargarepu i složiti u lonac. Dodati ulje i začine, a zatim naliti vodu (dok ne prekrije sadržaj, oko 2/3 posude).

Da bi svi ukusi ostali unutra na vrh posude postavite parče natron papira i vežite dobro kanapčićem. Mada može se i poklopiti poklopcem, ali ne otvarati često tokom kuvanja.

 

Lonac sam postavila na šporet na drva, mada se može kuvati i na ringli. Potrebno je da temperatura bude jača dok sadržaj ne provri, potom smanjiti i krčkati nekih 3-3,5 sata.

20-ak minuta pred kraj u lonac ubacite očišćeni brokoli, jer je njemu najkraće potrebno da se skuva.

Sada sadržaj izvadite iz lonca u dublju vatrostalnu posudu koju ste prethodno malo zagrejali da održava toplinu jela. Servirati porcije i na svaku staviti kašiku kajmaka.

 

Ne zaboravite da očistite i osušite zemljani lonac za sledeću upotrebu da bi vas što duže služio.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!