ČOKO KUGLICE od KESTENA i RUMA

Home  >>  Slatko ćoše  >>  ČOKO KUGLICE od KESTENA i RUMA

ČOKO KUGLICE od KESTENA i RUMA

Kako počinje sezona slava sve se više radujemo slatkim projektima vrednih domaćica. Bilo da su posne ili mrsne đakonije, mašti i kreativnosti nema kraja. Kao veliki ljubitelj sitnih kolača, danas vam donosim recept za jako ukusan, a jednostavan kolačić koji se može pripremiti da obogati slavsku trpezu svojim izgledom ili za praznike koji nas čekaju u zimskoj sezoni.

Potpuno sam zavisna od el.vagice bez koje ne počinjem pripremu ni jednog slatkiša. Dok u slanim jelima normativi mogu da se prilagođavaju ukusu i prilici, torte, kolači, pite i svi ostali dezerti zahtevaju tačnu meru. U mojim receptima sve ima svoje mesto i gramažu i to je proverena stvar. Svako veće odstupanje dovešće do problema u krajnjem proizvodu, a da se to ne bi desilo najbolje je praviti tačno po upustvu. Zašto komplikovano kad može jednostavno, zar ne?

 

Ove kuglice se mogu praviti samo od keksa sa dodatkom ruma, kafe, suvog voća…na mnogo načina. Mogu se ukrašavati sa detaljima koji odgovaraju prilici (slava, rođendan, Nova godina…). Ja sam se odlučila za kombinaciju kesten pirea i ruma ukrašenu jestivim šljokicama u boji koje pristaju svečanoj prilici kakva je slava.

Za 30-ak kuglica potrebno je:

-100g putera

-175g kesten pirea

-70g šećera u prahu

-2 kašike ruma

-120g keksa

*100g čokolade za glazuru + 2 kašike ulja

*dekoracija po želji

Za 30-ak kuglica od po 18g (ako ćemo precizno, ta gramaža mi se učinila najskladnija), koliko može da se napravi od ove mase prvo je potrebno da maslac bude sobne temperature pre početka rada. Još bolje ako je nešto mekši.

Koristila sam domaći kesten pire koji nije toliko sladak kao kupljeni, zato ako se odlučite za kupovnu varijantu smanjite količinu šećera u prahu.

Keks sameljite, preporučujem neki suvlji poput petit-a (masa će sa plazmom biti malo ređa pa će vam biti teže da valjate kuglice, ali i to možete ispraviti dodavanjem još malo keksa).

Čokoladu (najbolje crnu) izlomiti na kockice i istopiti na pari sa dodatkom ulja.

Mikserom dobro umutiti puter i dodati mu šećer u prahu, a zatim i kesten pire. Sada prvo u masu ubaciti svu količinu mlevenog keksa pa rum. Sve dobro izmešati i staviti u frižider da se dobro stegne nekih pola sata do sat vremena.

Valjajte kuglice jednake veličine koristeći kuhinjsku vagicu ili otprilike kako procenite. Umakati ih u glazuru od čokolade, stavljati na ravnu površinu malo razmaknute i ukrasiti po vrhu. Staviti na hladno da se dobro stegnu pre nego što ih pomoću ravnog noža odlepite sa podloge i po želji stavite u papirne korpice radi lakšeg služenja.

 

Ovi kolači najbolje prolaze kod dece, ali i kod one malo veće, da ne kažem probirljivije, dece koje ne vole kolače sa orasima ili ušpinovanim šećerom, a uz to mogu i da vam pomognu oko pravljenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!