OVSENI HLEB sa jogurtom

Home  >>  Hleb&Co.  >>  OVSENI HLEB sa jogurtom

OVSENI HLEB sa jogurtom

Kao neko ko je ceo život jeo domaći, mešeni hleb nikada nisam imala problem što se pravi od belog brašna, kvasca ili zato što se jede uz skoro svaki obrok. Mama i baka su (svaka na svoj način) pravile divne hlebove, pogače i lepinjice sa plotne i od malih nogu me navikle da je domaće uvek i ukusnije. Zato skoro u svakom trenutku imam mešeni hleb kod kuće i nije mi teško da ga napravim.

Tek od skoro sam počela da pravim hlebove bez kvasca, bez nekog posebnog razloga, jednostavno jednog dana sam slučajno kupila loš kvasac od koga testo nije htelo da naraste pa sam rešila malo da uprostim stvari i probam nešto novo. Tako je nastao i ovaj lep hleb bez brašna sa sodom bikarbonom i puno semenki. Jogurt je tu da omekša ovsene pahuljice i da vlažnost i mekoću.

 

Ukućani su prilično oduševljeni što mogu da uživaju u hlebu bez griže savesti, samo nisam sigurna koliko može dugo da stoji ovako pripremljen. Kod mene se vekna pojede kroz dva dana. U svakom slučaju, kada ga potpuno ohladim držim ga u frižideru i po potrebi tostiram, tada mi je najukusniji.

Obično se ovakvi hlebovi ne prave sa ovoliko semenki, ja ih stavljam kada god imam priliku u većim količinama (toliko ih volim). Možete ih izbaciti iz recepta ili korigovati količinu, samo ih nadomestite ovsenim pahuljicama da ne bi narušili odnos mokrih i suvih sastojaka.

 

Potrebno je:

-400g ovsenih pahuljica

-100g lanenih semenki

-100g suncokreta

-50g golice

-1 kašičica soli

-3 čaše jogurta

-1 kašika maslinovog ulja

-1 kašičica sode bikarbone

-1 kašičica meda

Postupak: U veliku posudu za mešenje pomešajte suve sastojke ovsene pahuljice, lanene semenke, suncokret, golicu i so. U drugoj posudi pomešajte jogurt ili kiselo mleko sa uljem, medom, i sodom bikarbonom. Sastavite sa suvim sastojcima i ostavite nekoliko minuta po strani dok pripremite kalup za pečenje.

Ja koristim četvrtasti pleh dimenzija 32×8 cm. Obložiti ga papirom za pečenje i razliti masu (pleh može biti i manjih dimenzija). Po vrhu posuti mešavinom semenki (u ovom slučaju: golica, suncokret, lan, mak, ovas…) i peći na 170°C oko 50-ak minuta.

 

Duže pečenje na nižoj temperaturi omogućava da hleb ne ispuca, ne izgori i da se sredina dobro ispeče. Potrebno je sačekati da se skroz ohladi pre sečenja, da bi zadržao oblik, ali ako ne možete da mu odolite potpuno vas razumem.

Dok sam danas čekala da se moja vekna prohladi, otvorila sam teglicu slatkog od ribizli i uz puter napravila slatku užinu. Kakav užitak…

Sastojke za ovaj hleb možete kupiti unapred i pripremiti onda kada nemate vremena da čekate da testo naraste, a jede vam se nešto domaće. Meni stvarno može da zameni hleb sa brašnom, gotovo se i ne razaznaje da ga nema.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!