Pečeni BATAT krompir sa JAJETOM

Home  >>  Dobro jutro!  >>  Pečeni BATAT krompir sa JAJETOM

Pečeni BATAT krompir sa JAJETOM

   Dobro jutro! ,   November 11, 2016  No Comments

Moram da podelim sa vama svoje oduševljenje ovim divnim doručkom od slatkog krompira koji je “dva puta pečen”, i u sebi ima jaje  koje je posuto začinima i parmezanom. Pored toga što se jednostavno priprema ovo je izuzetno zdrav doručak i dugo drži sitost.

Poslednjih dana, ovo je postao moj omiljeni recept ali ne samo za doručak. Ja sam neko ko hranu koja se obično sprema ujutru jede i za večeru. Nema tu mnogo razmišljanja, ovde se i jaja i krompir odlično uklapaju u bilo koji deo dana.

 

U ovaj kraljevski doručak možete dodati slaninu, kobasice ili neko drugo meso po izboru. Ja nisam neki ljubitelj, moj izbor je pao na nekoliko grilovanih pečurki koje sam samo posolila i dodala slatkom krompiru par minuta pred kraj pečenja.

Potrebno je:

-2 srednja batat krompira

-2 jaja

-2 kašičice rendanog parmezana

-1 kašika ulja

-origano

-so

-biber

 

Postupak pripreme: Za dve osobe (ili jednog baš gladnog Pekmeza) potrebna su vam dva srednja batat krompira. Operite ih dobro i osušite krpom, zatim viljuškom izbockajte svaki krompir na par mesta i celog ga premažite uljem (najbolje rukama).

Stavite krompir u pleh u prethodno zagrejanu rernu i peći oko 50-ak minuta na 220°C ili dok unutrašnjost ne bude mekana, to možete proveriti viljuškom. Kora krompira bi trebalo da ostane cela, odnosno da ne pukne.

Kada je krompir pečen (prvi put) izvadite pleh iz rerne i prohladite neki minut. Zatim rasecite po dužini ali ne do kraja i viljuškom razmaknite sadržaj u stranu, praveći malo udubljenje u koje ćete razbiti jaje. Po jedno u svaki krompir. Možete i skroz preseći krompir pa u svaku polovinu staviti po jaje, ali mislim da je ovako bolje jer bi u drugom slučaju morali da izvadite malo sredine iz krompira da bi vam stalo jaje i da ne bi iscurelo. Ja više volim prvu varijantu.

Kada ste razbili jaje u sredinu krompira vratite u rernu da se dopeče onoliko dugo koliko je potrebno da jaje bude rovito, odnosno dobro pečeno u zavisnosti kako preferirate (od 10 do 20-ak minuta). To bi bilo pečenje drugi put.

Sada izvadite pleh iz rerne i začinite krompire. So, biber, origano i parmezan po vrhu. Parmezan će se malo istopiti po površini. Neko voli da jede pečeni batat sa sve korom, ja viljuškom izmešam jaje sa krompirom da se so i začini ravnomerno rasporede pa jedem sve do kore.

 

Na ovaj način se mogu pripremati i obični krompiri ali su ovi slatki pogodniji jer su krupniji, imaju više “mesa” i malo brže se peku celi jer im unutrašnjost podseća na bundevu, mekša je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!