RAFAELO KUGLICE – posni a la raffaello

Home  >>  Slatko ćoše  >>  RAFAELO KUGLICE – posni a la raffaello

RAFAELO KUGLICE – posni a la raffaello

Ne poznajem nikoga ko ne voli rafaelo kuglice, pravim ih svake godine, a posebno za slavu bilo da je posna ili mrsna. Kako ove godine spremamo posnu trpezu i ovaj recept će biti sa posnim namirnicama.

Originalni Raffaello je proizvod italijanskog Ferrera, kompanije koja je zaslužna za ogromnu popularnost svojih proizvoda, pa ne čudi što postoje toliki recepti za domaće kuglice a la Raffaello.

 

Kod nas su uglavnom poznatiji ovi domaći nego originalni kupovni, što zbog cene, a što zbog navike domišljatih domaćica da se stalno isprobavaju dobre, proverene stvari. Pa tako je i ovaj slatki kolačić uspeo da se uvrsti u prvu postavu svake slave, praznika , rođendana…

Najočiglednija razlika (pored sastava) jeste u tome što mi uglavnom stavljamo celi pečeni lešnik u sredinu za razliku od badema koji se nalazi u pravom rafaelu. Nekako je pogodniji zbog oblika da se stavi u sredinu kuglice, a potom i oblikuje. Pravi je doživljaj kada zagrizemo rafaelo i pronađemo celi lešnik unutra iako već znamo da je tamo.

 

U odnosu na recept za mrsne kuglice ove posne se brže pripremaju, bar što se mase tiče, a za oblikovanje kuglica potrebno je oko 1,5-2 sata. To je moj omiljeni deo, pored toga što volim da merim svaku kuglicu da bi na kraju bile sve iste. Koliko god da je izdašan ovaj recept i čini vam se da je to veliki broj kuglica one se uvek pojedu.

Potrebno je:

-400g sojinog mleka u prahu

-400g šećera u prahu

-150g kokosovog brašna

-250g margarina

-malo vode

-oko 100g pečenog lešnika

*kokos za valjanje kuglica

Priprema: Margarin sobne temperature umutiti mikserom sa sojinim mlekom u prahu, šećerom i kokosovim brašnom uz malo dodavanje vode da možete rukom da formirate gusto testo. Kada se sastojci sjedine stavite rafaelo masu u frižider na par sati da se dobro stegne.

Valjati kuglice i u svaku utisnuti po jedan celi pečeni lešnik. Ako su sitniji lešnici u pitanju, 100g će vam biti dovoljno za nekih 80-ak kuglica ( težine oko 15g svaka kuglica sa lešnikom). A zatim uvaljati u kokosovo brašno (100g je i više nego što je potrebno). Držati na hladnom pre služenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!