GULAŠ od PEČURAKA sa belim vinom i pečenim paprikama

Home  >>  Laganezze  >>  GULAŠ od PEČURAKA sa belim vinom i pečenim paprikama

GULAŠ od PEČURAKA sa belim vinom i pečenim paprikama

Postoje jela koja volimo i koja čine našu ishranu pa ih često spremamo, a postoje i ona posebna koja vezujemo za specijalne prilike i ljude. Njih retko pravimo ali mnogo više cenimo. Jedno od tih jela je i ovaj gulaš od pečuraka bez mesa, idealan za posne trpeze i vegetarijance.

Ne dešava se to tako često, ali od trenutka kada u kalendaru vidimo da će biti posna slava već znamo da ćemo praviti ovaj divni gulaš. Nije tajna da ga na slavi služim u malim posudama, on je jak, iako bez mesa i veoma aromatičan.

Na dan slave, Pekmez i ja smo poranile da naseckamo brdo pečuraka i pripremimo sve da gulaš bude spreman kada gosti počnu da pristižu. Njemu u suštini ne treba mnogo vremena za pripremu ali duže krčkanje na tihoj vatri produblje ukuse dok u nama raste nestrpljenje da ga što pre probamo.

 

Date mere su za malo veću količinu, vi možete prepoloviti sastojke ako pripremate gulaš za porodični ručak. Odlično se slaže uz ribu, divljač ili jela od pirinča.

Potrebno je:

-2kg pečuraka

-6 pečenih paprika

-1 praziluk

-1dc belog vina

-30g sušenih vrganja

-ulje za dinstanje

-1 kašika brašna

-1 kašičica aleve paprike

-so

-mleveni biber

-1/2 kašičice sušenog bosiljka

 

Priprema: Uvek koristim bele šampinjone kod pripreme ovog recepta. Pečurke oprati, očistiti i iseckati na listiće. U dubljoj šerpi zagrejati ulje i propržiti praziluk isečen na sitnije kolutiće. Kada se praziluk izdinsta nekoliko minuta, dodati pečurke. One odmah počinju da puštaju vodu pa kada malo omekšaju u šerpu dodajte i belo vino.

Na umerenoj temperaturi pustite da ispari višak vode i alkohola. Dinstati oko sat i po vremena pre nego što dodate sušene pečurke i na trakice isečene pečene paprike. Ja obično imam zamrznute, oljuštene, pečene paprike koje po potrebi koristim u ovakvim jelima. Samo ih odledim i ocedim od viška tečnosti pre nego što ih ubacim u gulaš.

Paprike sa pečurkama i prazilukom krčkati desetak minuta, a zatim dodati brašno sa alevom paprikom i začinima (so i biber po želji i sušeni bosiljak).

 

Ovako pripremljen gulaš je najbolje jesti topao ali i hladan je prilično ukusan kao prilog. Još lepše je kada imate i druge vrste pečuraka (sveže vrganje, lisičarke…) ali istina je da su šampinjoni lakši za nalaženje i dostupni su preko cele godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!