Slani KREKERI sa PIVOM – PIVČIĆI

Home  >>  Slane zanimacije  >>  Slani KREKERI sa PIVOM – PIVČIĆI

Slani KREKERI sa PIVOM – PIVČIĆI

Kada sam pre par godina dobila ovaj recept na njemu je pisalo pivčići, od tada ih tako i zovem. Nisam ni znala da se taj naziv odnosi na slatke kiflice sa pivom i orasima, tako da sada kada neko pomene pivčiće iz glave mi ne izlaze ovi slani krekeri ili galete koji se uglavnom peku na električnom grilu.

Krekeri sa pivom koji u sebi sadrže ovu količinu ulja moraju se uvrstiti u jednu od onih stvari koja što duže stoji to je ukusnija. Kada zavržite sa pečenjem i hlađenjem krekera odložite ih u neku kutiju i oni će biti fantastični i posle nekoliko dana.

Sa ovim receptom nema greške, svi sastojci se upotpunjuju u jednu masu kojoj sam ja našla još neku namenu pored one glavne, a to je da su pivčići odlične grickalice.

 

Moram da skrenem pažnju na to da ja volim ovakve recepte, sve što je slano, hrskavo, prepečeno u mojoj kuhinji često se pravi, možda za nečiji ukus previše hrskavo i pečeno ali ja prosto moram da napravim onaj trag od pekača bilo da je tost u pitanju ili neko testo koje se kratko peče ali na većoj temperaturi. Ako ste ipak za mekšu, manje pečenu varijantu samo skratite vreme pečenja, ovo testo je zahvalno za različitu obradu.

Sada dolazimo i do drugog načina na koji ja koristim ovaj recept. U plehu za mini mafine (metalni pleh za 24 male korpice), sličan kao i standardni samo manjih dimenzija korpica pečem ovo testo u rerni i pravim slanu podlogu za namaze koji su idealan spoj za predjela.

Bilo da je to namaz od maslina, ajvara, urnebes salata ili humus, sa ovim korpicama zalogaj je potpun. Ako želite da vaše predjelo ili neka zakuska izgleda svečanije ili jednostavno da se lakše uzima rukom probajte da punite korpice nadevom i ukrašavajte po želji.

 

Količina koja se dobija iz ovog recepta je prilično izdašna, ali ako već pravite onda nije na odmet da ima više. Iznenadićete se kojom brzinom će se pojesti, mada već sam napomenula da mogu bez problema duže da stoje.

Potrebno je:

-900g ražanog brašna

-450ml svetlog piva

-350ml ulja

-100g lanenih semenki

-100g pečenog suncokreta

-1 prašak za pecivo

– 1-2 kašičice soli

 

Priprema testa: Sama priprema testa je veoma jednostavna. U velikoj posudi izmešajte ražano brašno i prašak za pecivo, a potom dodajte semenke i so. Zatim sipajte ulje i pivo i špatulom ili rukom zamestite tvrdo testo.

* Od semenki možete koristiti i susam, golicu, kim šta god vam padne na pamet. Krekeri su sami po sebi dosta ukusni ali ako tostirate semenke poput susama i suncokreta pre stavljanja u testo ukus će dobiti na intezitetu.

Pečenje krekera: Valjajte kuglice ili pljeskavice, u zavisnosti kakav pekač imate i pecite nekoliko minuta (5-7). Ja pečem na električnom grilu u nekoliko tura ali možete koristiti i aparat za galete.

Pečenje korpica: Onda kada od ovog testa pravim korpice, izvaljam kuglice i onda ih jednostavno utisnem u kalup pa pečem u rerni na nekih 200°C 10-ak minuta. Nema potrebe uljiti pleh ili stavljati testo u papirne korpice pre pečenja, samo testo sadrži dovoljno ulja i neće se zalepiti. Zbog praška za pecivo testo će blago narasti, pa savetujem da ne preterujete sa količinom testa u korpicama (ako vam se to desi možete ih malo izdubiti pre filovanja) ali pazite da ih mnogo i ne rastanjite pa da budu tvrde kada se ispeku.

*Ja obično isfilujem korpice dan pre onda kada ih služim kao predjelo. Nadev omekša hrskavo testo i lako se mogu seći priborom za jelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!