SUTLIJAŠ sa ROGAČEM i SUVIM ŠLJIVAMA

Home  >>  Slatko ćoše  >>  SUTLIJAŠ sa ROGAČEM i SUVIM ŠLJIVAMA

SUTLIJAŠ sa ROGAČEM i SUVIM ŠLJIVAMA

Tako ukusan, a tako jednostavan dezert. Dobri, stari sutlijaš u novom ruhu može biti poslužen i kao hranljivi doručak.

Sutlijaš ili sutlija, kako je moj deda umeo da ga zove, bio je često pripreman dok smo bili deca. On definitivno spada u one pomalo zaboravljene dezerte poput koha ili šnenokli koje smo tada smatrali vrhunskom poslasticom. Da, tako je bilo dok čokolada nije preuzela glavnu ulogu u današnjim domaćim slatkišima.

Za sutlijaš važi pravilo da ga nije teško spremiti ali to ne znači da je on manje ukusan. Skoro svima je dobro poznata kombinacija sa cimetom ili rendanom čokoladom (tek toliko da zamiriše), ali danas postoji toliko recepata koji uparuju pirinač sa različitim namirnicama i od jednoličnog mlečnog ukusa stvaraju aromatični slatkiš.

 

Pošto smo duboko zagazili u sezonu slava (sa raznim đakonijama) potpuno je razumljivo što mi se prijeo jedan klasik kakav je pirinač natopljen mlekom. Ideju sam dobila kada je Zec pomenuo da mu se jede, pa sam rešila da malo isprobavam recepte dok ne napravim verziju koja bi se njemu najviše dopala. U međuvremenu, ovo sam spremila za doručak, a klasičnu verziju obogatila rogačem u prahu i suvim šljivama. To se od namirnica zateklo u kuhinji, a meni se ukus veoma dopao pa sam rešila da pribeležim i recept.

Potrebno je:

-200g pirinča

-200ml vode

-1 litar mleka

-100g šećera (ili med)

-1 kašika mlevenog rogača

-50g suvih šljiva

-aroma vanile

 

Postupak pripreme: U šerpu sa debljim dnom (zbog zagorevanja) sipati vodu i pirinač i kuvati dok voda ne ispari odnosno dok je pirinač ne upije (i polovično se skuva). Smanjiti temperaturu i dodati mleko u šerpu i nastaviti kuvanje. Mešati da se ne zalepi na dno posude. Pirinču je potrebno oko pola sata laganog kuvanja. Pred kraj dodati šećer ili med (sa čime više volite da zasladite) i mešati da se rastopi. Možete dodati kašičicu arome vanile ili vanilin šećer.

Rogač stavite na kraju vodeći računa da on u ovom slučaju služi i kao zgušnjivač praveći masu nalik pudingu. U zavisnosti kakvu strukturu sutlijaša volite smanjite odnosno povećajte količinu rogača. Sutlijaš možete služiti i topao i hladan. Po vrhu dodajte seckane suve šljive i malo seckanih lešnika po želji za puniji ukus.

 

Deca odlično prihvataju ovako pripremljen sutlijaš bilo da je doručak ili slatka užina u pitanju. A nama odraslima prija da se podsetimo ponekad zaboravljenih ukusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!