CIGANSKE LEPINJE sa začinima – Kako da iskoristite stari hleb?

Home  >>  Uvod u razradu  >>  CIGANSKE LEPINJE sa začinima – Kako da iskoristite stari hleb?

CIGANSKE LEPINJE sa začinima – Kako da iskoristite stari hleb?

Ako ste imali priliku da uživate u kragujevačkim restoranima možda ste na meniju primetili naziv ciganska lepinja ili lepinja sa začinima. To je divno topao, hrskav, začinjen hleb koji ume da bude ljutkast taman toliko da vam probudi apetit i uvede vas u sledeće jelo.

Zapravo, tu se radi o lepinjama (hlebu) koje se nisu potrošile kao sveže već se naredni dan prelivaju smesom od ulja i začina, a potom zapeku na roštilju. U restoranima se ništa ne baca, pazi se da se svaki komad hrane iskoristi do maksimuma i na neki način reciklira (naravno, govorimo o ispravnim namirnicama). Ovako začinjene lepinje su odlična ideja kako da od starog hleba napravimo nešto jako ukusno i zanimljivo.

Moram primetiti da konobari vrlo smišljeno u restoranima prvo donesu salatu i vruće lepinje. Pekmez uvek naručuje cigansku lepinju uz šopsku salatu i to pojede pre nego što stigne glavno jelo. Hmmm, priznajem teško je odoleti…

 

Verovatno svi znamo par trikova šta da radimo sa starim hlebom. Od njega se prave najbolje prženice, popara, krutoni, prezle… Uz paradajz sos i malo priloga kriške starog hleba su odlična podloga za picu. Nezamenljiv je u francuskoj supi od luka, a ćufte ga obožavaju. Verovatno znate kako su ranije majke blago kvasile veknu starog hleba pa uvijale u foliju, a potom i ubacivale u rernu da se osveži. Iz rerne izadje vruć hleb sa hrskavom koricom kao da je sad izašao iz pekare. Primera je mnogo, mada je meni ovaj današnji recept omiljen.

Pomenuću nešto o značaju starog hleba u ishrani. Postoji teorija koju smatram tačnom po kojoj je zdravije jesti hleb napravljen sa kvascem kada odstoji bar 24 časa od pečenja. Tada štetne spore iz kvasca koje su preživele pečenje nestaju. Još jedna stvar je primetno bitna, tostiranjem hleba se izvlači vlaga i on malo gubi na težini. To je posebno bitno u hlebovima koji su mešeni sa ražanim brašnom (koje upija vlagu i iz vazduha) kojima se brzo razvija plesan tokom toplih dana ako se ne tostiraju ili ne drže u frižideru.

 

Pekmez već odavno tostira hleb pred svaki obrok, priznajem da me skroz zarazila. Sada pored svežeg i onog od juče biram ovaj drugi i uvek ga zapečem. Kako god da ga jedete ili mažete nešto na njega ukus je bolji, a i manje se pojede.

Za 4 zemičke potrebno je:

-4 kašike ulja

-1 kašičica belog luka u prahu

-1 kašičica slatke aleve paprike

-1 kašičica suvog začina

-1 kašičica ljute tucane paprike

 

Postupak: Ovom prilikom sam koristila zemičke, vi možete raditi i sa običnim hlebom ili lepinjama. Recept je tu više kao smernica nego što je neophodan.

*Raseći svaku zemičku na pola. Ulje pomešati sa granulama belog luka pa tom mešavinom preliti svaku polovinu zemičke da dobro upije.

*Izmešati zajedno slatku alevu i suvi začin pa posuti zemičke. Deo će pokupiti ulje, pa preko toga (u zavisnosti koliko volite ljuto) stavite ljutu tucanu papriku.

*Zemičke sada stavite na gril ili pekač koji je prethodno dobro zagrejan, a možete i na parčetu aluminijumske folije spustiti zemičke na plotnu šporeta ili ringlu. Prvo na stranu sa začinima, a potom i na drugu dok se ne zapeče i postane hrskavo.

Ovako grilovane zemičke najbolje je jesti vruće uz dodatak jelima sa roštilja ili sa sirnim namazima koji malo balansiraju ljutinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!