KAKO napraviti domaći KEFIR?

Home  >>  Na iskap...  >>  KAKO napraviti domaći KEFIR?

KAKO napraviti domaći KEFIR?

Kefir je fermentisani mlečni proizvod sličan jogurtu bogat probioticima, odnosno živim bakterijama koje se hrane šećerima iz mleka i tako se umnožavaju. Kefir ima brojna blagotvorna svojstva na organizam, postoji već hiljadama godina i dugo je bio strogo čuvana tajna.

Legenda kaže da su kefir (prevod bi bio dug život) prvo počeli da koriste ljudi sa Kavkaza, sama zrnca su dobili kao dar od Boga i čuvali ih za sebe. Još uvek se sećam reklame koja kaže da je kefir piće stogodišnjaka sa Kavkaza pa ne čudi razlog zbog koga je ostao tako dugo sakriven od ostatka sveta. Ipak, na našu radost tajna je otkrivena i sada se ovo blago svuda koristi.

Zašto je dobro piti kefir?

Pored toga što je bogat vitaminima (K,kompleks vitamina B), mineralima i enzimima, zbog svog specifičnog sastava bogatog probioticima kefir utiče na podizanje imunog sistema. Onda kada nam je imuni sistem jak, odnosno sposobnost organizma da se bori protiv bolesti, stanja poput alergija, problema sa varenjem hrane, visok pritisak, holesterol, infekcija (kandide) lako se saniraju redovnom upotrebom kefira u ishrani.

Razlog zbog kojeg ga ja pijem je njegovo svojstvo da i pored intolerancije prema mleku, mekim sirevima pa čak i jogurtu, kefir ne izaziva nikakva ne željena dejstva. Naprotiv, preporučljiv je u ishrani svima koji zbog toga ne mogu da konzumiraju mlečne proizvode. Zahvalnost tome dugujemo velikom broju probiotika.

Šta su probiotici?

Najlakše objašnjenje bi bilo da postoje dobre i loše bakterije u organizmu. Kefir je bogat dobrim bakterijama neophodnim za zdrav život. Ako imate više dobrih nego loših bakterija nećete se razboleti. Sama reč probiotik znači da sadrži žive materije. Za razliku od antibiotika koji svojim delovanjem mogu uništiti i dobre bakterije, posle lečenja preporučuje se uzimanje probiotika koji će ih nadomestiti. Ako ishranom unosite dovoljno probiotika antibiotici vam neće ni biti potrebni. Zato je kefir toliko značajan.

Razlika između jogurta i kefira?

Ono što je mene najviše zanimalo jeste ta razlika između ova dva fermentisana proizvoda. Zašto mi jogurt ne prija kao kefir, iako ih svi smatraju veoma sličnim proizvodima? Očigledna razlika je u vrsti i količini probiotika, kefir ih sadrži mnogo više od jogurta i njegovi probiotici se kolonizuju u crevima praveći dobru floru dok jogurt prolazi kroz naš sistem za varenje ostavljajući za sobom samo delić onoga što nam je potrebno. Kefir ima sposobnost da se bori protiv patogenih kvasaca za šta je jogurt kao kultura previše slab.

Razlika između domaćeg i kupovnog kefira?

Kao i druge dobre stvari u životu ni dobar kvalitetan kefir se ne može upakovati i masovno proizvoditi. Kefir koji se proizvodi u mlekarama dobija se na drugačiji način, zbog samog procesa fermentacije i stvaranja alkohola postoji mogućnost eksplozije zapakovanog kefira pa se on proizvodi sa manjom količinom probiotika u sebi. Obično je dosta kiselijeg ukusa od domaćeg. Kada ga pravite u kućnim uslovima, obično je mala količina u pitanju pa vrenje nije jako.

 

KAKO SE PRAVI DOMAĆI KEFIR?

Kefirna zrnca su živi organizmi koji nemaju rok trajanja. Sama se obnavljaju i  umnožavaju ako vodite računa o njima i hranite ih. Ona se hrane šećerima iz mleka i tako prave proces fermentacije. Postupak pripreme je veoma jednostavan i uz par saveta uvek će te imati sveže pripremljen napitak. Evo šta vam je sve potrebno da bi u kućnim uslovima uspešno pravili kefir:

1. Potrebna su vam kefirna zrnca, ja sam moja dobila na poklon i to je uglavnom način na koji se oni nabavljaju. Raspitajte se kod porodice ili prijatelja da li ih imaju ili znaju nekoga ko ih može nabaviti. Onda kada ih dobijete i počnete umnožavati svoju količinu zrnaca, vi će te biti ti koji poklanjaju.

2. Kefirna zrnca ne vole metal, koristite drveni ili plastični pribor kod rada sa njima. Idealno je da se za pravljenje kefira koriste staklene flaše ili tegle.

3. Na jednu kašiku kefirnih zrnaca dodajte pola litre mleka. Preporučljivo je sveže nekuvano mleko, ali proces se odvija i sa mlekom iz brika. Bilo da je to kravlje, kozije ili ovčije mleko.

4. Mleko sa kefirnim zrncima ostavite na sobnoj temperaturi (oko 22°C) da odstoji 24h. Teglu sa mlekom pokrijte tacnom ili gazom. Možete držati i duže ako volite kiseliji kefir, za gušću masu potrebna je manja količina mleka ili veća temperatura za brži postupak(šta god više volite). Posle par dana pripreme znaćete kako da napravite baš po svom ukusu ali ovo je uglavnom opšti postupak.

5. Sada, kada je proces gotov uz pomoć drvene ili plastične cediljke procedite kefir, možete ga odložiti u frižider da se dodatno stegne pre konzumiranja. Zrnca, odnosno grudvice kefira se sada prelivaju novom količinom mleka i postupak se ponavlja. *Mogu se isprati vodom između upotrebe ako želite, samo imajte na umu da izbegavate hlorisanu vodu koja će ih oštetiti (najbolja je flaširana).

Kako se čuvaju zrnca kefira?

Kada kefirna zrnca koristite svaki dan i prihranjujete ih mlekom ona će obavljati svoj posao i umnožavati se. Onda kada želite da napravite pauzu možete ih odložiti u frižider na desetak dana tako što će te ih potopiti u malu količinu mleka i držati u zatvorenoj tegli (hladnoća će prekinuti procese). Ako je duži period u pitanju dehidrirajte ih i odložite u zamrzivač do tri meseca. Posle ove hibernacije trebaće im par dana da prorade svom snagom.

Za šta sve može da se upotrebljava kefir?

Kefir kao napitak se upotrebljava na razne načine kao i drugi mlečni proizvodi poput jogurta. U kašama, za pravljenje smoothie-ja, pita, peciva. Kefirna zrnca se isto mogu jesti, onda kada vam se dosta namnože može se praviti sir poput rikote ili krem sira.

Odlična je primena kefira kao maske za kožu i kosu. Kombinacija kefira i mlevenog lanenog semena je odlična za čišćenje organizma od toksina.

Napomena: U zavisnosti od zdravstvenog stanja, može se javiti reakcija na konzumiranje kefira. Kao jak probiotik, dok se ne uspostavi ravnoteža i organizam ne privikne preporučuje se po nekoliko kašika napitka dnevno pre povećanja količine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!