Amareto KARAMEL bombone

Home  >>  Slatko ćoše  >>  Amareto KARAMEL bombone

Amareto KARAMEL bombone

Decembar je već na izmaku, a ja ne znam kako vreme ovako brzo prolazi. Ovo je moj omiljeni mesec u godini i svaki put pravim toliko planova da naravno, ni pola ne uradim. Tako je i sada, ni deo planiranih recepata nisam stigla da isprobam pre kraja godine. Dobro, spisak je stvarno dug ali to nije opravdanje. Zato sam rešila da ispunim jednu posebnu želju i oprobam se u, do sada nezamislivom poduhvatu – da napravim domaće karamele.

Prvi (i to uspešni) pokušaj karamel bombona našao se na blogu zahvaljujući Zecu i njegovoj istrajnosti u tome da ja to mogu da napravim. Jednostavno mi je nabavio sve sastojke i avantura je počela. Nisam znala šta da očekujem, nisam ekspert za karamelisanje šećera. Naoružala sam se raznim gedžetima, digitalnim termometrom, šerpom sa debelim dnom… A onda mi je mama, koja po osećaju zna sa šećerom, uz par saveta objasnila da to nije uopšte teško napraviti. Strpljenje je najvažnije, sve ostalo je rutina koja se kasnije vežbom usavršava. Nije mi bio potreban termometar za ovaj recept već koncentracija i to da sve sastojke i pleh za izlivanje pripremim unapred na dohvat ruke.

Sada već opušteno mogu da kažem da je prilično lako pripremiti karamele. Vrhunski sastojci, par smernica kod pripreme i to je to. Svaki naredni put biće sve lakše, kada se stekne osećaj u radu.

 

Za 500g karamela potrebno je:

-300g kristal šećera

-250ml mlečne slatke pavlake

-70g maslaca

-2 kašike meda

-1 kašika amareto likera

*malo ulja za pleh

Postupak pripreme: Pripremite pleh u koji želite da izlijete karamele. Ja sam koristila manji pleh 10x30cm za ovu količinu. Nauljite dno pleha pa preko postavite papir za pečenje (da se ne bi pomerao). I preko papira dobro nauljite, da bi lakše izvadili karamel kada se ohladi.

Pripremiti posudu sa debljim dnom. Puter neka bude sobne temperature (što mekši). Količinu šećera, meda i likera razmerite pre početka pripreme jer kada proces počne, sve se odvija uglavnom brzo. Slatku pavlaku blago zagrejte.

Na srednjoj temperaturi počnite da otapate šećer u šerpi. Vodite računa da šerpa bude besprekoro čista. Drvenom špatulom mešajte šećer da pomognete da se što bolje razbije. Temperatura ne sme biti jaka da ne bi brzo pregoreo.

Meni je bilo potrebno 15-ak minuta pre nego što se potpuno rastvorio i dobio zlatno-smeđu boju. Tada sam iz nekoliko puta dodala zagrejanu slatku pavlaku, pošto u kontaktu sa vrelim šećerom počinje burno da peni. Odmah nakon pavlake dodati puter i mešati da se rastvori, a zatim i med.

Na tihoj vatri kuvati 30-ak minuta dok ne počne da steže. Neka samo lagano vri, odnosno “šapuće” uz stalno mešanje. Pred kraj dodati amareto liker.

Ako radite po osećaju, najbolji način da utvrdite da li su karamele gotove jeste da u čašu sa hladnom vodom izlijete malo mase. Ukoliko se masa lako oblikuje rukom u bombonu, karamela je gotova i možete je sipati u pripremljeni pleh.

Staviti na hladno mesto na sat vremena, a potom izvaditi iz pleha i iseći na kockice željene veličine. Potreban vam je veliki, oštar nož koji možete zagrejati pod mlazom vrele vode pre sečenja. Karamele čuvati na hladnom do upotrebe. One su na sobnoj temperaturi idealne za jelo, tada se lepo razvlače i otapaju u ustima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!