TOPLA ČOKOLADA sa amaretto likerom

Home  >>  Na iskap...  >>  TOPLA ČOKOLADA sa amaretto likerom

TOPLA ČOKOLADA sa amaretto likerom

Ulepšajte hladne dane toplim napitkom jakog čokoladnog ukusa sa aromom amareto likera.

U pauzi između dva ledena januarska talasa rešila sam da postavim recept za topli napitak koji me je grejao ovih dana. U pitanji je topla čokolada začinjena sa malo alkoholnog likera koja pomaže da krv prostruji i raspoloženje poraste. Neko voli kuvano vino ili šumadijski čaj u ovakvim situacijama, ali ni sa čokoladom spremljenom na ovaj način ne može da se pogreši.

Mi smo se kod kuće svih dana praznika pridržavali principa da hladno vreme zahteva jaču hranu pa se u kući našlo i nešto čokolade preostale od božićnih kolača (a zna se da ona “ne sme dugo da stoji”). Spojili smo lepo i korisno i grejali se uz toplu čokoladu. Njena priprema ne može biti jednostavnija, zato je najbolje praviti je pred samo služenje. Bilo da vam dolaze gosti ili želite napraviti šolju samo za sebe, potrebno vam je samo par minuta pripreme i napitak je gotov.

Isprobavala sam dve varijante recepta, gušću ili ređu čokoladu. Razlika je samo u gustinu, topla čokolada bez gustina je podjednako ukusna i odlična dok se pije vruća. Ona gušća verzija sa gustinom je dobra vruća, a možda još bolja kada se malo prohladi i stegne kao puding. U svakom slučaju svidele su mi se obe.

Takođe, pravila sam sa crnom ili sa mlečnom čokoladom u zavisnosti ko koju više voli. Sa crnom je nešto jači čokoladniji ukus dok je sa mlečnom blaži, slađi. Amareto liker je moj omiljeni čokoladni dodatak, ukus mu je intezivan dok se alkohol i ne oseća. Može se koristiti i brendi, rum, viski…

Recept je za jednu šolju tople čokolade što je lakše ako pravite samo za sebe, a ako vam je potrebno više porcija samo uvećajte količinu sastojaka.

 

Za jednu šolju potrebno je:

– 200ml mleka

– 40g crne ili mlečne čokolade

– 1-2 kašičica meda

– 1 kašičica kakao praha

– prstohvat himalajske ili morske soli

– 1 supena kašika amareto likera

* 1 kašičica gustina

*Sve sastojke razmerite i pripremite pre početka spremanja. Čokoladu sitno iseckajte.U malo mleka razmutite kakao i gustin i stavite po strani.

U manju posudu sipati mleko i med, zagrevati na umerenoj temperaturi. Kada je mleko dobro zagrejano dodati seckanu čokoladu i malo soli. Mešati dok se masa ne sjedini. Zatim dodati mešavinu gustina i kakaoa. Smanjiti temperaturu i dobro izmešati da se razbiju eventualne grudvice. Sada kada čokolada počinje da se steže skinuti sa vatre i dodati liker od badema.

Ukrasite po želji sa orašastim voćem, keksom, šlagom, čokoladom… Služiti toplo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!