KAFA sa ZLATNIM MLEKOM – čudotvorni napitak od kurkume

Home  >>  Na iskap...  >>  KAFA sa ZLATNIM MLEKOM – čudotvorni napitak od kurkume

KAFA sa ZLATNIM MLEKOM – čudotvorni napitak od kurkume

Zlatno mleko je lekoviti napitak od kurkume koja mu daje karakterističnu boju. Koristi se u lečenju ili prevenciji mnogih stanja. U kombinaciji sa drugim začinima dobija se prava riznica zdravlja.

Zlatno mleko je zapravo kombinacija kurkumine paste i kokosovog ili bademovog mleka koji zajedno čine moćni napitak. Kurkuma je jako karakterističan začin, jedan od najpoznatijih sastojaka karija (zaslužan za boju), koji se u medicinske svrhe koristi jako dugo.

Prah kurkume ima jako puno dokazanih terapeutskih svojstava, zato se u Indiji naziva “začin života”. Koristi se dosta u ajuvedi i kineskoj medicini. Neke od najpoznatijih primena su: kod kožnih oboljenja, bolesti jetre, kod bolova u mišićima, zaceljivanja rana, protiv upalnih procesa, kod prehlada…

Ja zlatno mleko uglavnom pijem tokom zimskog perioda, da se zaštitim od virusa i podignem imunitet. Kurkuminu pastu koristim i kao masku za lice, odlična je protiv crvenila i upala, dok kurkumu u prahu obavezno stavljam u čorbe i potaže u kombinaciji sa đumbirom.

Ako nemate neko hronično stanje izazvano upalama ili ako ste dobrog zdravlja, zlatno mleko može učiniti toliko toga za vas. Može vam pomoći da ojačate imunitet i lako se izborite sa bolestima tokom zime. Posebno ako ste od onih koji vole arome začina i njihovo zagrevajuće svojstvo, volećete da pijete zlatno mleko kao dodatak kafi.

Kako se pravi zlatno mleko?

Zlatno mleko je veoma jednostavno za pripremu. Prvo je potrebno napraviti zlatnu pastu koju čine par moćnih sastojaka. Količinu paste u mleku možete da dozirate po želji, napravite je unapred i čuvajte u frižideru.

Iako se ovaj napitak uglavnom pravi sa kokosovim mlekom postoje i recepti sa bademovim. Meni je lakše da pravim sa bademovim jer ga češće imam pri ruci. Recept za domaće bademovo mleko pogledajte ovde.

Dakle, kurkumina pasta u kombinaciji sa biljnim mlekom čini osnovu zlatnog mleka. Uz dodatak drugih začina možete obogatiti ukus. Pijte ga samog ili dodajte omiljenoj kafi.

Za jednu porciju potrebno je:

Za pastu:

-1 kašičica kurkume u prahu

-malo mlevenog bibera

-1/8 kašičice cimeta

-1 kašika vode ili otopljenog kokosovog ulja

Za kafu:

– 1-2 kašičice instant kafe

-1dc bademovog ili kokosovog mleka

-ekstrat vanile

-2 kašičice meda

-vruća voda

Postupak pripreme: U manju posudicu izmešajte kurkumu sa malo bibera (koji pojačava dejstvo kurkume), cimetom, vodom ili kokosovim uljem. U čašu ili šolju stavite instant kafu pa sa malo vode umutite penasto kao za nes. Dodajte bademovo ili kokosovo mleko, ekstrat vanile i kurkuma pastu. Dolijte malo vode po potrebi i zasladite medom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!