KAKO DA napravite STARTER za hleb?

Home  >>  Uvod u razradu  >>  KAKO DA napravite STARTER za hleb?

KAKO DA napravite STARTER za hleb?

Ako vam od pomisli na vruć domaći hleb “kiseljak”, kakav su pravile naše bake polazi voda na usta, toplo vam preporučujem da se upustite u avanturu pravljenja svog startera. To je vrlo jednostavan proces koji od vas zahveva samo vreme i malo pažnje.

Po priči roditelja, moja prabaka je pravila hleb tako što je koristila fermentaciju iz voća (jabuka, grožđa, najčešće šljiva) pomešanu sa brašnom i na taj način dobijala vazdušasti, mirisni kiseljak koji je ostajao ne promenjen i po sedam dana. Kasnije je bilo lakše da se kupi kvasac koji je jako ubrzao proces narastanja, koji za dva sata daje izdašne vekne, ali tu se izgubilo na ukusu kao i na hranljivosti hleba.

Starter je živ organizam kao i mi koji ga jedemo i može se praviti na više načina sa različitim vrstama brašna, voćem, jogurtom ili kefirom ili samo sa vodom. Ja sam svoj starter pravila od belog brašna i kefira, mislim da je on jači od običnog jogurta i bogatiji probiotskim kulturama. Ceo proces je trajao nedelju dana, i na kraju sam imala potreban materijal da počnem sa pravljenjem domaćeg hleba bez veštačkog kvasca.

Starter je kao kućni ljubimac, mora da se hrani i da mu bude toplo, zahteva svakodnevnu rutinu. Može se praviti od različitih vrsta brašna ali to onda menja i odnos vode koji se meša sa brašnom. Ja sam radila samo verziju sa belim pšeničnim tip 400.

Postupak pravljenja startera:

1.dan – Pomešati 100ml kefira sa 100g brašna da se razbiju sve grudvice. Staviti u staklenu teglu, na sobnoj temperaturi. Preko tegle postaviti celofan, papir ili salvetu sa izbušenim rupama zbog protoka vazduha. Jako je bitno da starter može da diše.

* Kefir pomešan sa brašnom prvi dan

Hranjenje startera:

2.dan – Drugog dana, odprilike u isto vreme kada ste sastavili starter (posle 24h) nahraniti sa 100ml mlake vode i 100g prosejanog brašna. Dobro izmešati i ponovo pokriti da odstoji do sutradan.

3.-7. dan – Posle 48h sati mehurići koji se javljaju u testu postaće izraženiji i vidljiviji, to je znak da se procesi dobro odvijaju. Starter će imati miris na alkoholno vrenje i blagu kiselost kefira, jako zanimljiv miris (meni se baš dopada). Zimi i leti se dosta razlikuje pravljenje startera, kada su temperature visoke procesi će se ubrzati.

*Izgled startera posle 48h

Sada pre nego što prihranite svoj starter potrebno je da kašičicom skinete površinski sloj koji je napravio pokoricu u dodiru sa vazduhom i da je bacite. U drugu, veću posudu ili teglu razmerite 200g startera (ostatak bacite) pa pomešajte sa 100ml mlake vode i 100g prosejanog brašna. Ovaj postupak ponavljajte do poslednjeg, sedmog dana uvek u isto vreme.

*Skidanje prvog sloja pre prihranjivanja

Održavanje startera:

Posle sedam dana prihranjivanja i razvijanja živog startera proces je završen. Sada imate starter za mešenje hleba, peciva, pica i svega drugog gde bi inače koristili običan kvasac. Ako ga koristite svaki dan neka vam stoji na sobnoj temperaturi i samo prihranjujte onoliko koliko uzmete. Pošto je starter jedan kompleksan organizam, ako ga ne koristite svaki dan držite ga u frižideru. To će mu usporiti metabolizam pa ga treba ređe hraniti. Jednom u nedelju dana biće dovoljno da mu dodate još jednu porciju brašna i vode, ali radite to tako što ćete ga prvo izvaditi na toplo par sati da se razbudi pa ga onda prihraniti, pustiti dva sata da se aktivira i onda vratiti u frižider.

Pored toga što je na hladnoći usporen ipak je živ tako da je alkoholno vrenje aktivno, omogućite mu dovod vazduha (nikako hermetičko zatvaranje).

Korišćenje startera:

Starter možete koristiti kod pravljenja hleba, bageta, pogača ili za pravljenje testa za picu, kiflica. Možete ga napraviti od pšeničnog brašna, a sa njim praviti hlebove od ražanog, speltinog, heljdinog… Prilikom mešenja hleba uvek odvojim jednu, jednu i po čašu startera na oko pola kilograma brašna.

Jednom kada napravite svoj starter primetićete da je mnogo zdraviji od kupovnog kvasca. Svi procesi koji se odvijaju u njemu zahtevaju vreme, što je znak da krajnji proizvod treba da bude prirodan. Najlepše od svega je što gotov starter možete poklanjati i deliti porodici i prijateljima, ako ga dobro negujete može vam dugo trajati.

2 Comments so far:

  1. max says:

    koliko ml je ta jedna do jedna i po solja startera na pola kg brasna?

    Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!