Pasterizovani CHERRY PARADAJZ

Home  >>  Slane zanimacije  >>  Pasterizovani CHERRY PARADAJZ

Pasterizovani CHERRY PARADAJZ

Pasterizacija je odličan način da sačuvate čeri paradajz u svom obliku, a da vam traje preko cele zime. Ove godine ih je bilo na svakom koraku, kao nikada pre… Crveni, žuti, sitniji, malo krupniji, svaki sladak i ukusan, jedar i sočan…

U ovom receptu paradajzu nije dodato sirće, ulje ili konzervans već samo svež plod i sok od paradajza sa šećerom i soli.To je dovoljno da se razvije zanimljiva kiselkasta aroma i odlična baza da se ukus nadograđuje uz sireve, suvo meso ili u krčkanim jelima u kojima se paradajz obično dodaje.

Ostavljanje kečapa i mlevenog paradajza odavno je postala rutinska stvar kada je zimnica u pitanju, ali pošto mi je ovaj put u ruke dospela veća količina čerija morala sam nešto drugo da uradim sa njim osim što sam ga koristila za salate i pizzu i tako mu produžim sezonu.

Sada kada je pasterizovan mogu da ga dodajem jelima od mesa, kao na primer u gulaš ili kuvanim jelima sa krompirom, da ga služim uz predjelo kao bilo koje ukišeljeno povrće ili turšiju… Ideje će se već same javiti u narednim hladnijim danima ne sumnjam.

Recept je jako jednostavan i više je tu kao smernica, začine stavite po želji jer toliko toga se slaže uz paradajz. Ako vam je čeri paradajz kiselkast u svežem stanju, možete povećati malo količinu šečera koju stavljate u teglu.

Umesto vode sa kojom se uglavnom naliva povrće i voće koje se pasterizuje ja sam ovaj put samlela paradajz u blenderu pa sa tim sokom prelila, mada može i voda da se koristi.

Za jednu teglu potrebno je:

 

-čeri paradajz (napuniti do vrha ili malo manje)

-1 veći ili 2 manja sveža paradajza samlevena

-1 kašičica soli

-1 kašika šečera

-začini: sveži bosiljak, peršun, ruzmarin…

-beli ili crni luk

Priprema: U čiste tegle poređajte od peteljki očišćene paradajze i sveže začine (par grančica bosiljka, peršuna ili ruzmarina) i po želji čena svežeg ili sušenog belog ili crnog luka. Kada složite teglu do vrha u nju sipajte so i šećer i samleveni sveži paradajz (u blenderu) umesto vode. Dobro zatvorite poklopcem.

Pasterizacija: U dublji sud ili šerpu veću od visine tegle poređajte onoliko tegli koliko ste napunili paradajzom i nalijte vruće vode tik iznad poklopaca. Kuvati dok ne počne voda da vri par minuta, odnosno dok “ne povuku poklopci”, a tegle počnu da zveče. To je sasvim dovoljno da proces pasterizacije bude obavljen, a čeri paradajz ostane ceo u tegli odnosno da se ne raspadne ili raskuva. Izvaditi iz vode i potpuno ohladiti.

* Tegle držati na hladnom mestu u ostavi ili špajzu, a kada se jednom otvore čuvati u frižideru dok se ne upotrebe do kraja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!