Domaće TOBLERONE – recept za sitne kolače

Home  >>  Slatko ćoše  >>  Domaće TOBLERONE – recept za sitne kolače

Domaće TOBLERONE – recept za sitne kolače

Danas vam donosim najjednostavniji recept za najlepše domaće toblerone od samo tri sastojka. Još jedan primer gde je manje više, tri kvalitetna sastojka koji daju najbolje rezultate.

Toblerone su jedan od najpoznatijih švajcarskih brendova, izuzetna čokolada sa lešnikom koja je osvojila sve koji su je probali. Dobiti toblerone na poklon značilo je posebnu stvar, ja ih vezujem za Novu godinu i uopšte praznike.

Stvarno ne pamtim kada sam poslednji put otvorila poznatu trouglastu kutijicu i odlomila parče ali ove domaće su mi jedna od omiljenih vrsta sitnih kolača koje često pravim.

Kao što sam već pomenula, ovaj recept ima samo tri sastojka: čokoladu, med i lešnik. Ništa više! Brzo se pravi, još brže jede 🙂 Ranije je bilo komplikovanije napraviti domaće toblerone ili trokutiće kako smo ih zvali, kuvala su se žumanca, puter…dugo se stezalo, a opet bilo mekano kada se seče.

U ovom receptu čokolada je primarni satojak koja kada se stegne čvrsto drži lešnike uz sebe, pa dok se seče sve stoji na svom mestu.

Potrebno je:

-2 supene kašike meda

-200g crne čokolade

-100g lešnika

* Za uspeh domaće toblerone veliku ulogu igra kvalitet čokolade, ona treba da bude crna sa visokim sadržajem kakaa. Koristite one od 60-70% za rezultate bez greške, pa čak i čokolade od 40% kakaa će se lepo stegnuti za sečenje.

*Lešnik je najukusniji kada je pečen, možete ga takvog kupiti ili prepeći u rerni sirovi lešnik dok ne porumeni i pusti aromu (15ak minuta na 150°C). Iseckajte ga nožem na sitnije komadiće.

Priprema: U šerpi, na umerenoj temperaturi rastopiti med uz stalno mešanje. Čokoladu možete iseći na sitno i sastaviti sa medom ili je prvo rastopiti na pari pa tako tečnu uliti u šerpu. Izmešati, pa dodati seckani pečeni lešnik, skloniti sa vatre i dobro sastaviti masu da se lešnik lepo poveže sa čokoladom.

Masu izliti u trouglasti metalni pleh (dužine oko 35cm) koji ste prethodno obložili streč folijom zbog lakšeg vađenja i ostaviti na hladnom da se dobro stegne. Seći na trougliće oštrim, ravnim nožem.

Ako nemate trouglasti pleh, masu možete oblikovati po želji (kao kockice, štanglice…) samo obavezno postavite prijanjajuću foliju olakšaće vađenje ohlađenog kolača. Količina u ovom receptu odgovara upravo ovakvoj metalnoj modli za koju ja i ne znam koliko je već dugo imam, ranije su se dosta lako nabavljale u raznim oblicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!