Slatki NAMAZ od URME i ORAHA

Home  >>  Slatko ćoše  >>  Slatki NAMAZ od URME i ORAHA

Slatki NAMAZ od URME i ORAHA

Urme su prava superhrana čije sam blagodeti otkrila tek pre par godina. Kao dete sećam se samo čokoladiranih urmi u formi sitnih kolača koje sam ponekad jela u gostima, mama ih nije pravila (ili sam ja to zaboravila). Tek danas postajem svesna njihove široke primene i hranljive vrednosti.

Volim da ih jedem same poput drugog suvog voća ali i da ih koristim umesto šećera u receptima gde god imam priliku za to. Ono što sada znam o njima dovoljno je da ih uvek držim na polici da mogu po potrebi da uskoče u kašu za doručak, smoothie ili da ih ovako “mažem na ’leba”. 🙂

O važnosti urmi govori to da se nazivaju i “hleb Sahare”, što bi se moglo protumačiti i kao osnova ishrane u zemljama Bliskog istoka gde se uzgajaju. Vaaau, potpuno se slažem! Pored toga što obiluju mineralima, vitaminima čak i proteinima one služe i kao prevencija mnogih stanja kako kod dece tako i kod odraslih.

U radnjama najčešće nalazim MAZAFATI sortu urmi koju karakteriše slatko, sočno meso tamne boje. Odličnog je kvaliteta mada za nijansu skuplja u odnosu na neke druge uglavnom rinfuzne vrste (dosta suvlje po mom mišljenju). Kada kupujete urme vodite računa da ne izgledaju isušeno i da im je boja jednačita, to je veoma bitno u receptima poput ovog gde su urme primarni sastojak.

Ovaj zdrav slatki namaz može se kombinovati sa čokoladom, orašastim voćem ili biljnim mlekom. Meni su orasi sa urmama nekako klasika, blago podsećaju na slavsko žito (posebno ako se namazu doda malo muskatnog oraščića).

 

Za jednu teglicu namaza potrebno je:

 

-180g urmi bez koščice

-70g pečenih oraha

-2dc tople vode

-aroma vanile ili cimet (opciono)

 

Postupak: Urme očišćene od koščice staviti u činiju i preliti toplom vodom da ogrezne (da prekrije vrh) i tako ostaviti par sati. U zavisnosti od sočnosti i vrste samog ploda urme to može biti od pola sata do 3-4 sata. Ja više volim da odstoje duže i tako upiju onoliko vode koliko im je potrebno. Ako nemate vremena za njihovo potapanje možete ih prokuvati par minuta ali taj postupak nisam probala.

Orasi se uglavnom nabavljaju sirovi, vi ih možete prepeći u rerni par minuta da puste aromu ili tostirati na tiganju. Lepše se blendiraju i daju namazu puniji ukus. Umesto njih dobar spoj sa urmama su i bademi.

U blenderu ili secku prvo dobro sameljite orahe u pastu, zatim dodajte urme izvađene iz vode. Nema potrebe dodatno cediti urme, samo ih izvadite kašikom. One će dovoljno omekšati pa vam neće biti potrebna cela količina vode u koju ste ih potopili (meni ostane oko 1dc, ostatak urme upiju).

Po svom ukusu dodajte aromu vanile ili cimet i blendirajte par minuta dok ne dobijete homogenu masu. Odložite u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru. Najbolje je da se dobro ohladi pre upotrebe.

* Osim za standardnu namenu ovog namaza na tost hlebu za doručak uz dodatak svežeg voća, može se koristiti kao prirodni zaslađivač za kašice, pecivo, mafine, smoothie-je…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!