HLEB od LJUBIČASTOG BATAT krompira

Home  >>  Hleb&Co.  >>  HLEB od LJUBIČASTOG BATAT krompira

HLEB od LJUBIČASTOG BATAT krompira

Hleb od krompira i nije toliko nova stvar ali je hleb od ljubičastog batat krompira stvarno nešto specijalno. Koloritan, sočan, mekan kao duša i posle dan ili dva od pečenja. Bogat vlaknima, mineralima i vitaminima ovaj obogaćen hleb ne samo da je lep na oko već je puno hranljiviji od običnog belog hleba.

Hleb od krompira se jednostavno pravi kao i standardni hleb s tim što se jedan deo brašna zameni krompirom koji može biti kuvan ili u formi pirea (sa mlekom i puterom) koji vam je preostao od ručka. Ovaj recept sadrži slatki batat krompir i to ljubičasti koji je suvlji i koji se savršeno sastavlja sa testom.

Sada se verovatno pitate zašto bi uopšte neko stavljao kuvani krompir u hleb?

Evo kako ja to vidim, kao veliki ljubitelj hlebova i testa uopšte, do sada sam probala da tu veoma značajnu stavku u našoj ishrani obogatim raznim semenkama, različitim vrstama brašna i celih žitarica, da ga pravim od domaćeg startera i pri tom usavršavam tehniku pripreme. Ako pronađem neki novi način da hleb bude zdraviji, kvalitetniji i hranljiviji obavezno ću da ga probam. To je slučaj sa hlebom od krompira, kako mi banana u hlebu nikada nije čudno zvučala, a preukusno je pored svega nekako mi krompir u hlebu dođe kao potpuno normalna stvar.

Kada određenu količinu brašna u receptu zamenite krompirom dobićete hleb koji ima vlakna, vitamin E i B, gvožđe, magnezijum, kalcijum…sve ono čega u običnom belom hlebu ima jako malo ili nema uopšte. Ukus hleba od krompira i nije mnogo drugačiji od običnog hleba, ali ako ga budete tostirali izvućićete ono najbolje od njega. Savršen je za sendviče.

Da bi napravili svoj hleb od krompira ne morate imati baš ljubičasti batat, on je savršeno ukusan i od narandžastog ili od običnog krompira. Ja sam za ovaj recept odabrala upravo ljubičasti zbog svog hranljivog sastava i tako dobila zdravu alternativu običnom hlebu koji nije izgubio na ukusu, mekoći i trajnosti.

Potrebno je:

-15g svežeg kvasca (oko trećine kocke)

-100ml tople vode za kvasac + 200ml za testo

-malo šećera

-500g belog pšeničnog brašna

-250g sirovog batat krompira

-2 kašike maslinovog ulja

-1 ili 2 kašičice soli

Postupak: Batat (jedan veći ili dva manja krompira) oprati i sa korom skuvati u vodi. Skuvan oljuštiti i očistiti, ispasirati viljuškom.

Kvasac sa malo šećera potopiti u mlaku vodu (100ml) da se aktivira. Za to vreme prosejati brašno sa dodatom soli. Ispasirani batat pomešati sa preostalom vodom i zajedno sa kvascem sastaviti sa brašnom. Mesite testo u koje ste dodali i malo maslinovog ulja da se krompir skroz poveže sa brašnom i da ga oboji.

Ostavite da naraste oko sat vremena, a potom ga premesite (dodajte brašna po potrebi) i stavite u kalup. Ja sam za ovu meru recepta koristila pravougaoni kalup dimanzija 25x12cm. Dok vam se zagreje rerna na 200°C testo će u kalupu još malo nadoći. Pecite oko 35-40 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i uvite u pekarski papir ili krpu da se prohladi.

*Ako hleb koristite za tostiranje sačekajte da se potpuno ohladi pre sečenja, tako će vam kriške biti pravilnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!