Čorba od MLADOG ZELJA

Home  >>  Dubok tanjir  >>  Čorba od MLADOG ZELJA

Čorba od MLADOG ZELJA

Čorba od zelja zakuvana samo za prave ljubitelje zeleniša sa što “nežnijom” zaprškom i malo začina. Uz krišku hleba kiseljaka i domaćeg mladog kajmaka ova čorbica je prolećni “must have”.

Imam tu sreću da zelje berem u svojoj livadi, nezagađene, mlade, sveže liske koje odmah uleću u šerpicu, neku pitu zeljanicu, musaku ili sarmice. Početkom proleća čim krene vegetacija eto njega u lepim bokorima na svakom koraku. Čorbica je obavezna tih dana, svi je vole pa tako uvek napravimo novu, skoro da nam nikada ne ostane za sutra pa je ne podgrevamo. Kažu da ne bi trebalo podgrevati zeleniš (poput spanaća), mada da mi nije tako dostupan na dohvat ruke i da ga kupujem na pijaci verujem da bi se i to desilo…ponekad 🙂 .

Ono što mi smeta kod kupovnog zelja je što su to sve velike, prerasle liske koje znaju pomalo i da gorče. One se uglavnom koriste za uvijanje sarmica pa je i potrebno da budu veće ali meni nema ništa ukusnije kada čorbicu pripremim od manjih liski, ne većih od dlana. Druga stvar što nisu uvek baš sveže, često viđam gotovo uvele veze zelja kako na pijaci tako i u marketima. Ne znam šta bih spremila sa njima onako beživotnim.

Ako nemate sreću da vam raste u dvorištu, zelje možete nabrati na nekoj livadici ili proplanku nadomak grada. I ne samo zelje već i sremuš, mladu koprivu, maslačak…Sve lepo, sveže, jestivo prolećno rastinje.

Uz čorbu od zelja poslužila sam i mlad, domaći kajmak. Onako puterasto maziv i slan nisam jela sto godina. Umesto njega uz zelje obično jedem kiselo mleko, pogotovu uz sarmice od zelja.

 

Potrebno je:

-1,2l vode

-250g mladog livadskog zelja

-50g maslaca

-2 kašike brašna

-1,5 kašičica soli

-kajmak za serviranje (ili pavlaka)

Priprema: Liske zelja oprati pod mlazom hladne vode i odstraniti deblje drške. Onako cele spustiti ih u šerpu sa kipućom vodom. Kuvati 15-ak minuta, za to vreme otopiti maslac u šerpici i u njega umešati brašno, zapršku krčkati par minuta. Kada je zelje kuvano nožem ga usitniti onako ugrubo tako što ćete ga seckati o zid šerpe par puta (ovo je više praktičan korak 🙂 mada možete iseći ili iskidati liske pre kuvanja).

Vrelu zapršku postepeno umešati u čorbu, posoliti i skinuti sa vatre. Servirati uz kašiku mladog kajmaka (kao legir) ili dodati neutralnu pavlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!