FOOD CARDS from SLOVENIA 1.dan – Restoran RAJH Murska Sobota

Home  >>  Hrana na točkovima!  >>  FOOD CARDS from SLOVENIA 1.dan – Restoran RAJH Murska Sobota

FOOD CARDS from SLOVENIA 1.dan – Restoran RAJH Murska Sobota

Pre dve nedelje dobila sam poziv da istražim Sloveniju kroz hranu i kuvanje sa najboljim šefovima mlade generacije na internacionalnom skupu blogera pod nazivom  – FOODcards from Slovenia. Skup je trajao četiri dana, i obuhvatao Prekmursku regiju: Mursku Sobotu, Moravske Toplice, kao i Ptuj, Maribor i Ljubljanu. U narednim postovima pokušaću da vam prenesem utiske ovog zanimljivog puta i ukuse Slovenije.

Tog jutra moj dan je počeo već u četiri, spakovana i spremna poljubila sam pospanog Smeška i krenula ka Beogradu gde me je čekao dalji prevoz do Zagreba, a od Zagreba čak do Murske Sobote. Posle tačno dvanaest sati putovanja stigla sam na prvu lokaciju – restoran Rajh u mestu Bakovci kod Murske Sobote, nedaleko od reke Mure okružen prelepim zelenilom.To je bilo dovoljno da sav umor nestane, apetit proradi, a raspoloženje poraste.

Tu smo se našli mi, food blogger-i iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije i Srbije sa našim domaćinima iz Rajha i organizatorima Best Press Story agencije. Posle kratkog upoznavanja počeo je dinamičan obilazak restorana i predstavljanje duge porodične tradicije. Nasmejana i vedra ali veoma profesionalna, Tanja Pintarič bila je naš vodič kroz istoriju Rajha. Od početka se videlo da ona živi svaki deo svog posla, kroz ozbiljan pristup svakom segmentu složene ugostiteljske profesije.

Restoran Rajh je jedan od deset najboljih restorana u Sloveniji, član JRE Jeunes Restaurateurs, internacionalne asocijacije Chaine des Rotisseurs i njegovo poslovanje se bazira na korišćenju lokalno uzgojenih namirnica visokog kvaliteta.

Datira još od 1886. godine i sada je vodi četvrta generacija – Tanja i Damir Pintarič dok se njihov sin Leon, koji se školovao u Austriji, vredno priprema da nastavi odgovoran porodični posao.

Restoran se na danjašnju lokaciju preselio 1969. godine, postao je poznat po starim domaćim specijalitetima Prekmurske regije (bograč, prekmurska gibanica, retaši…) ali i internacionalnim jelima pomoću kojih su proširili spektar svojih gostiju iz susednih zemalja.

Od 2005. godine četvrta generacija preuzima vođenje restorana i modernizuje tradicionalna jela praveći pravu fuziju ukusa, ostajući dosledni sebi i prateći trendove uz stalno razvijanje. Svaka generacija donela je restoranu nešto novo što je omogućilo da on opstane u raznim vremenima, a da ne izgubi svoju autentičnost.

Kako je položaj Murske Sobote na samom zapadu zemlje, ogroman je uticaj Mađarske na kulturu i kuhinju Prekmurske regije.

Posle obilaska restorana i kuhinje, naša domaćica Tanja Pintarič odvela nas je dvorište sa baštom punom svežeg začina i bilja koju koriste u pripremi svojih specijaliteta, tu smo u opuštenoj atmosferi za dobrodošlicu posluženi sa savršenim citrusnim penušavcem iz Puklavec vinarije.

Tada nam se predstavio i najmlađi član porodice Pintarič, Leon (24) koji je za nas spremao lokalne specijalitete i odgovarao na sva naša pitanja o njima. Lepo je bilo videti da neko tako mlad bude toliko posvećen porodičnom poslu. Kako je ovaj događaj bio zamišljen kao kuvanje sa mladim šefovima, mi smo dobili svoja zaduženja i počeli da pomažemo i pri tome učimo o njihovoj hrani.

Kao prvo jelo pripremali smo langaše, tradicionalne uštipke ili mekike kako bi se kod nas reklo, sa prelivom od jogurta, narendanom kuvanom šunkom, svežom rotkvicom, konopljinim semenom, vlašcem i narendanim renom. Da, renom! Kako se sama priprema brzo odvijala, a ja bila zadužena za mešenje testa za langaše nisam mogla ni da pretpostavim kakvog ukusa će biti ovaj neverovatan spoj sastojaka.

Bio je to kompletan zalogaj, i vruće prženo testo i blag jogurt, sveže hrskavo povrće i ljutkasti ren. Savršen uvod u ono što je usledilo posle…

Za drugo jelo, Tanja nam je pokazala kako se pravi hladna supa od krastavca sa mirođijom, gustim jogurtom, suvom paprikom, kuvanim krompirom i nečim što me potpuno oduševilo – Kocbek bundevinim uljem (hladno ceđenim od pečene golice). Moj prvi susret sa ovim uljem i ostala sam nepovratno zaljubljena u taj ukus. Ne treba da pominjem da sam se kući vratila sa dovoljnom količinom za eksperimentisanje jer se ono koristi i za slana i slatka jela.

Da se vratimo na hladnu supu, podsetila me je na tzazitki sos, zbog sličnih sastojaka ali ovo je nešto potpuno drugačijeg osvežavajućeg ukusa. Moj favorit!

Potom smo posluženi izuzetnim Puklavec furmintom, belim suvim vinom cvetne arome koji nas je uveo u sledeće jelo. Pileći paprikaš koji je Leon za nas pripremio u kotliću poslužen sa krompir pireom (dodoli), vrućim čvarcima i prženim kolutovima luka. Sve zajedno zahvaćeno kašikom prosto se otapalo u ustima dok smo opušteno ćaskali sa našim domaćinima i uživali u gostoprimstvu.

Čim su stigle čaše sa slatkim belim traminecom, pitkim dezertnim vinom znala sam da sledi nešto jako ukusno. Sladoled od zove serviran sa kokicama amaranta, svežom mentom i kandiranim đumbirom. Najlepši sladoled koji sam ikada jela, i to još domaći, i to još od zove. Savršen kraj savršenog popodneva u restoranu Rajh.

Puni utisaka pozdravili smo se našim domaćinima i zahvalili se na divnom gostoprimstvu. Iz Murske Sobote siti i zadovoljni uputili smo se u obližnje Moravske Toplice i smestili se u hotelu Ajda (u prevodu heljda) ali to nije bio kraj prvog dana. Ubrzo smo se svi našli ispred i sa Best Press Story-jem krenuli da probamo čuveni specijalitet prekmursku gibanicu. Dobro, gibanica mislim se ja, pita sa sirom… sita jesam ali mogu da probam. I tako, dok ja zamišljam tu pitu u glavi stižemo ispred poslastičarnice.

Pošto nisam znala o čemu je reč, možete da zamislite koliko sam se iznenadila kada sam videla kolač ispred sebe. I to na dva načina, prvi recept prekmurske gibanice koja je zaštićeno tradicionalno dobro i koja se sastoji od korice, sloja od maka, mlečnog krema, sloja oraha i jabuka. I drugi moderni način sa istim sastojcima ali i malim voćnim iznenađenjem u sredini.

Toliko su slične, a opet potpuno različite. Kompleksan spoj ukusa obe varijante, ne znam za koju bih rekla da je lepša. Ipak se prvi put srećem sa slatkom gibanicom 🙂

Posle pojedenog dezerta stvarno je bio kraj prvog dana gastro avanture u Sloveniji pa smo se vratili u hotel.

Znala sam da treba dobro da se odmorim jer po rasporedu za sutra, drugi dan je bio pravi rolerkoster ukusa…

…nastaviće se!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!