KOMPOT od VIŠANJA – recept

Home  >>  Recepti  >>  KOMPOT od VIŠANJA – recept

KOMPOT od VIŠANJA – recept

Kompot je najjednostavniji način ostavljanja zimnice, ali i pored toga savršen u nameri da uživamo u voću onda kada mu nije sezona. Kompot od celih višanja (posebno onih slatkih, domaćih) je aromatičan baš zbog koščica. Ovaj recept koristim za sve kompote i u njemu nema konzervansa.

Moja ljubav prema višnjama ne bi mogla da se opiše u ovim redovima kako to zaslužuje. Malo je reći da su mi omiljene, obožavam sve od njih. Posebno me raduje kada posle čišćenja višanja ostane onaj čist sok koji popijem u dahu (bez dodavanja šećera), e to se već ne može ostaviti za zimu to je samo stvar trenutka 🙂

Ove godine smo čekali pravi momenat da oberemo dvorišnu višnju, unapred planirajući baš kompot od tih krupnih, slatkih plodova. Kako je ovaj jun prilično nestabilan sa vremenom, naša berba završila se bukvalno par minuta pred provalu oblaka i jak vetar koji bi, da je nismo tada obrali, sigurno uništio sve višnje… 🙁

I tako, dok su se napolju smenjivali pravi kataklizmični prizori naše višnjice su se sklonile u tegle.

Neću vam davati tačan recept već  metodu kako mi to radimo:

1. Za početak dobro operite voće, u tegle ubacujte samo zrele, neoštećene plodove. Bez guranja i nabijanja, već onoliko koliko može da stane.

2. Ja sam na svaku veliku teglu sipala po dve supene kašike smeđeg šećera, a na manju po jednu. Po želji dodati aromu ili začine (vanilu, rum, cimet…)

3. Naliti vodom do vrha i dobro zatvoriti metalnim poklopcima. Trudite se da budu zdravi, najbolje novi da bi dobro držali.

4. U dublju šerpu (veću od visine tegle) staviti tegle sa višnjama i naliti vruću vodu preko poklopaca. Kuvati desetak minuta dok poklopci povuku vazduh i proces pasterizacije ne bude obavljen. Staklene tegle će zveckati, to je znak da je voda ključala.

Voditi računa da ne prekuvate sadržaj tegli, da se voće ne bi raspalo. Potom izvaditi tegle i potpuno ohladiti. Čuvati na hladnom mestu.

Meni je kompot najlepši kada ga jedem samog, u maloj činiji i voće i sokić.  Ali koristim ga i kod pripreme kolača i za njihovo prelivanje. Posebno mi je drag koh sa višnjama iz kompota, mmm…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!