GIBANICA – pita sa sirom i kajmakom od tankih kora i 2.rođendan MaleRibizle

Home  >>  Laganezze  >>  GIBANICA – pita sa sirom i kajmakom od tankih kora i 2.rođendan MaleRibizle

GIBANICA – pita sa sirom i kajmakom od tankih kora i 2.rođendan MaleRibizle

Njeno veličanstvo gibanica, taj klasik domaće kuhinje koji svi volimo i pripremamo na manje-više sličan način. Ovo je moj proveren recept ( mamin 🙂 ), hrskava kora, topao središnji deo sa domaćim sirom i kajmakom, i naravno domaćim jajima od kojih je ovako divno zlatno-žuta.

Za dobru gibanicu treba biti majstor, u to ne sumnjam. U sećanju su mi ostale baš ovakve bogate, savršene domaće gibanice naših baka koje sam jela kao mala. Meni je zato baš gibanica sinonim naše tradicionalne kuhinje i jedna od prvih stvari koje pomenem kada nekome sa strane pričam o Srbiji.

E baš takva jedna priča se povela na mom putovanju u Sloveniji gde sam se upoznavala sa njihovom kuhinjom, iz te priče se izrodila saradnja sa Slovenskim novicama za koje sam pripremila dva tradicionalna recepta karakteristična za područje Zapadne Srbije i Šumadije u cilju promovisanja naše hrane (na obostrano zadovoljstvo). Prvi je, naravno ovaj recept za domaću pitu od sira sa kojom smo ujedno danas proslavili i drugi rođendan bloga.

Iako imamo samo dve godine, učimo, rastemo i razvijamo se svakog dana po malo. Gajimo ovo naše internet čedo, a ono nam za uzvrat daje puno i uči nas posvećenosti i ljubavi. Čini mi se kao da postoji oduvek i želim nam da dugo trajemo 🙂

 

Za jednu tepsiju potrebno je:

-500g gotovih tankih kora za pitu

-5 jaja + 1 jaje za premazivanje

-400g sira (stari i mladi domaći)

-150g kajmaka

-50ml ulja + za podmazivanje pleha

-1 prašak za pecivo

 

Priprema:U posudi viljuškom izgnječiti sir i kajmak, dodati ulje i umućena jaja sa praškom za pecivo. Nauljiti okruglu tepsiju prečnika 30cm pa na dno staviti dve kore tako da se na sredini malo preklapaju (ostatak kora treba da bude van tepsije).

Ostale kore, jednu po jednu natapati u mešavinu sira, kajmaka i jaja pa naborane slagati u krug jednu do druge ali bez pritezanja. Kada potrošite fil poslednju koru staviti na vrh kao i krajeve prve dve kore pa ih premazati preostalim umućenim jajetom.

Peći na 200°C oko 35 minuta, prohladiti 10-ak minuta pre sečenja.

Prijatno, uživajte…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!