KAKO DA napravite domaći MAJONEZ

Home  >>  Uvod u razradu  >>  KAKO DA napravite domaći MAJONEZ

KAKO DA napravite domaći MAJONEZ

Da li ste nekada probali da napravite domaći majonez? Da li je i vama očigledna razlika u ukusu u odnosu na kupovni? Posle toliko godina ponovo se vraćam pravljenju majoneza i znate šta, nikada nije bilo lakše…

Majonez spada u osnovne hladne soseve u svetu kulinarstva i veoma je cenjen kao takav pošto dolazi iz francuskih izvora. Sa njim možete nadograđivati složenije soseve kao što su tartar, remulad, ajoli… Povezivati salate poput ruske, francuske ili valdorf i koristiti ih uz jela od mesa.

Modernija primena majoneza rezervisana je kao dodatak brzoj hrani, sendvičima, pizzama, pomfritu… Taj skok sa fine kuhinje na svakodnevnu čestu primenu desio se zahvaljujući komercijalnoj proizvodnji majoneza i tu je on izgubio na svemu što valja.

Pravi domaći majonez ima prvo izuzetan miris, a zatim pun ukus koji je mnogo jači od industrijskog i najbitnije kvalitetne sastojke koje ste sami odabrali. Kašičica domaćeg majoneza može čudo da napravi u obroku, da ga ulepša i istakne i zato se on manje pojede jer je dosta dominantan i zasitan.

*u ovom receptu korišćen je ISKRIN štapni mikser

Recept za klasičan majonez je iz mamine sveske, poslednji put je pravljen pre više od dvadesetak godina moram da priznam, jednostavno ga jako retko jedemo. To što povremeno tu i tamo kupimo neku kesicu majoneza za rusku salatu nije nam pričinjavalo zadovoljstvo u ukusu pa smo rešili malo da obnovimo znanje.

Prva stvar je što mi majonez pravimo od celog jajeta, dosta recepata se bazira samo na žumancetu ali nama je uvek bio savršen baš ovakav. Druga bitna stavka je maslinovo ulje, i to ne ekstra devičansko već ono namenjeno prženju i pečenju (drugo ceđenje, od komine), zbog gorčine mada možete koristiti i suncokretovo (malo manje intezivniji ukus).

Idealno bi bilo da majonez pripremate sa štapnim mikserom, postupak traje svega dva minuta (sa sve pripremom sastojaka) dok vam kod ručnog mućenja žicom treba više vremena i snage.

 

ZA manju teglicu POTREBNO JE:

-1 jaje

-1 kašika limunovog soka

-pola kašike senfa

-1/4 kašičice soli (ili po ukusu)

-200ml maslinovog ulja (od komine, ne devičanskog)

Postupak: U dublju, čistu teglu staviti sve sastojke: celo jaje, so, limunov sok, senf i maslinovo ulje, bitno je da vam sve bude sobne temperature, ne previše hladno. Štapni mikser stavite na dno tegle i mutiti par sekundi, zatim povući mikser ka gore i isključiti ga. Majonez će se umutiti za svega nekoliko trenutaka, prebaciti ga u manju teglicu i ohladiti. Čuvati u frižideru 5-6 dana.

Retko kada pravim više od ove količine odjednom, taman koliko da se pojede za par dana zbog čuvanja. Budite sigurni kada koristite živa jaja u receptima da su sveža, bilo domaća ili kupljena.

2 Comments so far:

  1. Muca says:

    U odrastanju mnogih dečaka u Srbiji majonez je “unevrzalni popravljač ukusa”…ovo je mnogo više od toga!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!