KAKO DA uvek napravite najbolje BISKVITNE KEKSIĆE – pravilo 1.2.3.

Home  >>  Slatko ćoše  >>  KAKO DA uvek napravite najbolje BISKVITNE KEKSIĆE – pravilo 1.2.3.

KAKO DA uvek napravite najbolje BISKVITNE KEKSIĆE – pravilo 1.2.3.

Evo kako uvek da napravite najlepše keksiće iz glave pamteći samo odnos 1-2-3, da toliko je lako! Jednom kada probate ove kekse, neće vam trebati drugi recept osnovnog testa, dodatnim aromama stvorite svoju najbolju kombinaciju ukusa.

Znate ono kada se približe praznici pa vlada neko ushićenje, više se druži, poklanja i raduje. Opustimo se i u tim trenucima više uživamo u spremanju hrane. Tada obavezno napravim ovakve biskvite, deo za poklon dragim ljudima, a deo ostavim u metalnoj kutiji na stolu pa malo po malo grickamo ove slatke, puteraste i mirisne keksiće uz čaj ili kafu. Jako su zahvalni za pripremu i kratko se peku, a što duže stoje sve su ukusniji.

Šta je to najbitnije u ovom odnosu 1.2.3?

Prvi deo čini količina šećera u receptu, drugi deo masnoće, a treći brašno i to npr. 100g šećera, 200g putera i 300g brašna (mera za oko dva pleha keksića). To je to, osnovni sastojci kojima možete dodavati i druge ali ne remeteći ovaj odnos. Kada umesite testo slobodno u njega umešajte seckanu čokoladu, lešnike, suvo voće… i stvorite omiljenu verziju.

Šećeri: U prvom delu koji čini šećer možete staviti običan beli, smeđi, vanilin šećer, med, urme, javorov sirup ili kombinaciju pola-pola, ukupno 100g.

Masnoće: Ovde već može više da se kombinuje, maslac ili margarin za posniju varijantu, ulje, svinjsku mast, kikiriki puter ili neki drugi puter od orašastog voća ili semenki. Čist ili u maloj količini, bitno da ukupno masnoća ima 200g.

Brašno: U deo sa brašnom može ići pšenično, integralno, bademovo ili neko drugo poput ovsenog ili samlevenih pahuljica, kakao, instant kafa u prahu, prašak za pecivo, začini poput cimeta, đumbira, rogač, mleveni orasi, lešnik, lan…sve što je praškasto, suvo i u ukupnoj količini od 300g.

Dodaci: U testo koje ste umesili možete dodati seckanu čokoladu ili orašaste plodove, rendanu koricu pomorandže ili limuna, suvo voće, bombonice u količini po izboru. A odlično je i ostaviti masu bez dodataka i tako ispeći.

Recept za keksiće sa slike napisaću više kao smernicu kako to izgleda u praksi, ipak osnova je najbitnija.

Za dva pleha (oko 20 biskvita) potrebno je:

-100g šećera (50g belog i 50g smeđeg)

-200g putera

-300g brašna (280g pšeničnog i 20g kakao praha)

*100g seckane crne čokolade

Priprema: U posudi umutiti omekšali puter sa šećerom da se dobro sjedini, u drugoj posudi izmešati brašno sa kakaom. Po malo dodavati masi od šećera i putera dok ne dobijete testo. Naseckajte čokoladu i špatulom umešajte u masu.

Napravite 20-ak kuglica od po 30-ak grama i svaku dlanom malo spljoštite u željeni oblik (možete pritegnuti viljuškom), čokoladu možete staviti i po vrhu ako tako više volite.

Ređati u pleh sa razmacima, u dve ture. Peći 12 minuta na temperaturi od 180°C. Ohlađene odložiti u staklenu ili metalnu posudu sa poklopcem.

Želim Vam srećne praznike! 🎄🤗🎉☃️🎅

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!