Cepkana JUNETINA iz slow cooker aparata – PULLED BEEF

Home  >>  Nešto konkretno!  >>  Cepkana JUNETINA iz slow cooker aparata – PULLED BEEF

Cepkana JUNETINA iz slow cooker aparata – PULLED BEEF

Cepkano ili fronclano mekano juneće meso dugo krčkano u fantastičnom spoju začina savršena je osnova za burger zemičke, tortilje, pečeni krompir ili obrok salate. Priprema je izuzetno laka, a uz ovako zanimljivo cepkano meso ide i sladak karamelizovani luk iz slow cook-er aparata izuzetne arome.

Više i ne razmišljam o kvalitetu mesa koje se nalazi kod nas u ponudi, ne lomim glavu da li ću naći baš onakav komad kakav mi i kada zatreba…znam da kada Zeca put nanese ka Novom Pazaru da mi stižu najbolje odabrani komadi uz srdačne pozdrave iz mesare Majo. U priči sa ovim divnim i posvećenim ljudima uvek se nađe najsvežije za bebu Smeška, probrano i isečeno baš kako želim, savršeno odimljeni komadi za kuvana jela i preporuku za nešto što je tog dana baš dobro. E, kod takvih ljudi volim da nabavljam, istina ne tako često koliko bi želela ali tu je uvek opcija zamrzavanja pa do neke sledeće posete.

Ovako sočno i primamljivo cepkano meso odavno želim da napravim, jedno od onih, dok ga gledate na slikama, kreće da vam pravi zazubice… i već razmišljate o tome kako se lepi za prste. Recept je u mnogome olakšan slow cook-er aparatom ili krčkom kako se još i naziva, pošto omogućava da se meso na nižoj temperaturi više sati ukrčka do perfekcije. Ko bi rekao da oko nečega tako ukusnog zapravo i nema mnogo posla.

Za 4 osobe potrebno je:

-600g junećeg buta u komadu

-dve glavice crnog luka

-2 kašike soja sosa

-1 kašika čili sosa

-2 kašike paradajz pirea

-1 kašika senfa

-1 kašika meda

-kašičica soli

-mleveni biber

-0,5l supe (ili vruće vode sa razmućenom kockom za supu)

Postupak pripreme: Meso je potrebno očistiti od eventualnih žilica i dobro prosušiti pre soljenja, posoliti i pobiberiti komad buta sa svih strana. Pripremiti sos tako što ćete izmešati soja i čili sos (može i tucana suva papika) sa paradajz pireom ili pastom, senfom i medom, ostaviti po strani.

Crni luk iseckati na sitno i staviti na dno keramičke posude u krčku, preko luka spustiti komad mesa i bogato ga zaliti sa pripremljenim sosem. Sa strane u sud usuti supu (meni često ostane višak supe od kuvanja mesa Smešku pa ga koristim u drugim jelima) ili vruću vodu u kojoj ste razmutili goveđu kocku za supu ako je nemate skuvanu.

Poklopiti krčka i uključiti na režim LOW da se polako kuva narednih 8h (ponekad sve složim uveče pa ga uključim preko noći na terasi i ujutru imam sve gotovo), na pola kuvanja volim da proverim meso i okrenem ga na drugu stranu.

Kada je ukrčkano, izvadim ga i na tanjiru uz pomoć dve viljuške fronclam končiće odnosno vlakna mesa, iz krčka izvučem preostali luk koji se karamelizovao i služim uz meso. Serviram u zemičkama sa otopljenim čedar sirom i nešto sveže salate uz dodatak sosa od kuvanja (zemičke sa slike su mini zemičke u boji pekare Pons i kupila sam ih u Metrou).

Kada se meso skroz ohladi možete ga odložiti u frižider i koristiti u obrok salatama, sendvičima ili tortiljama, odličan su prilog krompiru pečenom u rerni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!