KAKO DA napravite domaći SENF – od bele slačice

Home  >>  Uvod u razradu  >>  KAKO DA napravite domaći SENF – od bele slačice

KAKO DA napravite domaći SENF – od bele slačice

Za domaći senf potrebno vam je par jednostavnih sastojaka i kratko vreme pripreme da dobijete aromatični namaz, ono što je manje poznato jeste da tako pripremljen senf treba da odleži u frižideru par dana da bi upotpunio i intezivirao svoju pravu aromu.

Moja novogodišnja odluka bila je da pokušam da jedem što češće ljutu hranu, ne baš mnogo ljutu ali pikantnu i začinjenu što meni predstavlja pravi izazov jer mi je tolerancija na ljutinu NULA!

Kada sam čitala o domaćem senfu shvatila sam da je slačica zapravo ljuta, da karakterističan gorkast ukus senfa krasi i dublji, ljući sloj ove čudne biljke koju sam do sada koristila samo pri pasterizaciji krastavaca 🙂 Ali slačica ne daje onu kiselkastu notu senfu, za to je zaslužno sirće i to najbolje jabukovo. Uz to dodajte još par začina da zaokružite celokupan doživljaj u ustima i eto zabave.

Senf sam izabrala da pravim u domaćoj radinosti jer sam njegov veliki obožavalac, to je verovatno do sada bila jedina stvar koju sam kupovala bez razmišljanja i koristila je u svakakvim kombinacijama (pored onog večnog klasika senf+kobaje, koji mi je omiljen).

Nikada se nisam delila na one KEČAP ili MAJONEZ, ili bila u grupi onih i KEČAP i MAJONEZ zajedno u svemu!!! A ne, ja sam nekako uvek po strani birala SENF, nesvesno da time pravim i zdraviji izbor za sebe.

Odavno mi se urezala jedna rečenica nekog američkog “stručnjaka” za hranu koji je rekao da je jedini ispravan način da jedete HOT DOG sa senfom, ništa više samo senf… sve ostalo bi bilo nedopustivo. I jako mi se svidela ta filozofija, zato na ovaj domaći senf gledam kao na suvo kulinarsko zlato koje, osim kada je hot dog u pitanju, u poslednje vreme dosta koristim u svemu – od mariniranja mesa, dodavanja u ćufte ili faširane šnicle, u domaći majonez (pa kako drugačije), u sendvičima i zemičkama, preko mladih krompirića pa čak i sa ribom.

Kako ulazimo u maj mesec, počinje i sezona roštiljanja pa je domaći senf nešto sa čime se odlično može začiniti meso i prilozi. Recept sam prilagodila isključivo mom ukusu i verujte da je dovoljno ljut, umesto da celu tečnost dodam iz jabukovog sirćeta ja sam slačicu natapala sa vodom uz par kašika sirćeta i kasniju ljutinu ublažila medom. Svakim danom je ukus lepši, samo se količina koju jedem smanjuje 🙂

*u ovom receptu korišćen je ISKRIN štapni mikser

Potrebno je za jednu teglu:

-150g bele slačice

-voda (oko 400ml koliko vam treba da nalijete teglu sa slačicom do vrha)

-3 kašike jabukovog sirćeta

-kašika meda

-1/2 kašičice đumbira u prahu

-kašičica kurkume (više zbog boje)

-1/2kašičice soli

Postupak: U staklenu teglu sipati slačicu, naliti vodom i ostaviti preko noći da upije tečnost. Ujutru, zrnca će popiti dosta vode, ono što ne upiju (oko dva prsta) prosuti, odnosno procediti slačicu. Vratiti u teglu pa dodati ostale sastojke, sirće, med i začine.

Štapnim mikserom izmiksirati senf do željene strukture, ja volim da bude potpuno kremast pa ga mutim oko minut što je dovoljno da se skroz razbiju zrnca. Čuvati u frižideru u staklenoj tegli, što duže stoji ukus je intezivniji i dobija na ljutini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!