SODA HLEB sa kefirom i speltom

Home  >>  Hleb&Co.  >>  SODA HLEB sa kefirom i speltom

SODA HLEB sa kefirom i speltom

Klasična verzija soda hleba obogaćena speltinom brašnom i zamešena domaćim kefirom, za aromatični, kiselkasti hleb krckave korice sa mekom sredinom. Soda bikarbona testu daje blagu žućkastu boju i prepoznatljiv miris.

Baba je bila poznata po domaćem mešenom hlebu, pogačama, lepinjicama i naravno prženom testu. Sve se krčkalo na smederevcu u letnjoj kuhinji, a jelo i gustiralo ispred kujnice u dvorištu.

Ta čuvena soda pogača, mesila se na brzinu za iznenadne goste, prvo bi se malo zapekla sa obe strane na plotni šporeta pa bila ubacivana u rernu da se do kraja ispeče. Nestajala je u dahu uz domaći sir i kajmak, suvo meso i povrće iz bašte.

E baš ta pogača, bila mi je inspiracija za ovaj hleb koji sam zamesila sa pšeničnim i speltinim brašnom, a umesto sa vodom zakuvala sa kefirom (može i jogurt), jer je sodi bikarboni za bolju reakciju potrebna neka kiselina. Recept i postupak dobijanja domaćeg kefira pogledajte ovde.

Imam i tu neku šerpu koju koristim samo za pečenje hleba, najviše za slavski kolač jer je visoka pa hleb lepo naraste, volim da je poklopim starim metalnim poklopcem i tako pečem, samo ga pri kraju skinem da dobijem hrskaviju koricu i da hleb lepo porumeni. Nešto kao pekač za rernu ili dutch oven.

Potrebno je:

-400g pšeničnog brašna

-150g speltinog brašna

-1 kašičica sode bikarbone

-1 kašičica soli

-400ml domaćeg kefira

+brašno za radnu površinu

Pšenično i speltino brašno prosejati i dobro izmešati sa sodom i solju, kefir (ili jogurt), najbolje sobne temperature ne mnogo hladan, malo po malo sipati u mešavinu brašna i dobro zamesiti testo da se odvaja od ruke.

Na radnoj površini posuti malo brašna i razmesiti hleb u loptu, blago ga spljoštiti rukom da pri vrhu bude ravniji pa nožem zaseći malo dublji X (kao na slici).

U dublju šerpu ili pekač za rernu staviti pek papir i spustiti hleb, prekriti krpom i ostaviti da odmori dok se ne zagreje rerna. Preko ove šerpe možete staviti još jednu istog prečnika, ili još bolje poklopac od šerpe ako nema plastičnih delova (tj.ako je bezbedan za rernu).

Rernu uključiti na 220°C, hleb peći poklopljen 30 minuta i još 10-ak minuta sa skinutim poklopcem. Uviti u krpu i najbolje jesti dok je vruć.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!