HLEB od brašna LEBLEBIJE i tahinija – HUMMUS HLEB

Home  >>  Hleb&Co.  >>  HLEB od brašna LEBLEBIJE i tahinija – HUMMUS HLEB

HLEB od brašna LEBLEBIJE i tahinija – HUMMUS HLEB

Hleb od brašna leblebije je savršena alternativa belim kvasnim hlebovima, prijatne arome i orašastog mirisa. Kao stvoren za slane i slatke namaze, (putere, humus, džemove…) idealan je za lagani letnji doručak!

Priprema ovog hleba je veoma jednostavna, potrebno vam je svega par sastojaka i jedna dobra seckalica. Pečene leblebije samo sameljite u prah i dobijate osnovu za hleb bez glutena, kvasca, mlečnih proizvoda i jaja.

Zovem ga još i humus hleb zbog kombinacije leblebija i tahini paste koja je osnova recepta za humus, samo što je ovo u pečenoj varijanti i nećete pogrešiti ako krišku ovog hleba premažete upravo tim namazom.

Potrebno je:

-400g brašna leblebije (samlevene pečene leblebije)

-1 kašičica soli

-1 kašika meda

-1 kašičica sode bikarbone

-1 kašika ulja

-2 kašike tahinija (ili 50g samlevenog pečenog susama u pastu)

-600ml kisele vode

Pečene leblebije (iz prodavnica zdrave hrane), negde se zovu još i sušene, samleti u nekom jakom secku ili još bolje u el.mlinu za kafu u sitni prah tj.brašno. Što sitnije samleveno to mekši i lepši hleb, sa malo krupnijom granulacijom brašna dobićete mrvičastiji hleb poput proje ali i u tom slučaju ništa ne gubite na ukusu.

Brašnu dodajte suve sastojke, so i sodu bikarbonu pa promešajte. Ulje, med i tahini povezati zajedno, recept za domaći tahini pogledajte ovde. Možete i samleti pečeni susam u seckalici dok ne pusti ulje i pretvori se u pastu pa ga dodati hlebu.

Zatim malo po malo dodavati kiselu vodu i mešati zajedno sa mešavinom meda, tahinija i ulja. Kada se sve dobro izmeša, smesu izliti u pravougaoni pleh obložen pek papirom. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40-45 minuta.

Sačekati da se skroz ohladi pa seći na kriške, zbog visokih letnjih temperatura isečen hleb čuvam u kutiji u frižideru i tostiram ga pre služenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!