SLATKO od VIŠANJA – MARELI i 3.rođendan MaleRibizle

Home  >>  Slatko ćoše  >>  SLATKO od VIŠANJA – MARELI i 3.rođendan MaleRibizle

SLATKO od VIŠANJA – MARELI i 3.rođendan MaleRibizle

Omiljeno voće je pronašlo način da postane i omiljena zimnica, pošto pita od višanja i slatko dele prvo mesto mojih najdražih domaćih slatkiša red je da se neko od njih pojavi i na blogu, i to baš kao rođendanski recept.

Velika krošnja slatke, krupne marele celo detinjstvo mi je zaklanjala pogled sa kuhinjskog prozora i obožavala sam što je baš tu. Na nju je, svakog proleća dolazio detlić koji ju je neumorno bušio. Baš mu se sviđala (kao i meni), i pored toga ona je dugo obilato rađala i odolevala vremenu kao i napadima dosadnog stanara. Danas više nije tu, pre par godina potpuno se osušila i njeno vreme je prošlo, pogled sa prozora je drugačiji, a i detlić je našao novo drvo ali marele i dalje jako volim iako ih sada kupujem na pijaci za slatko i pite.

Danas proslavljamo treći rođendan bloga, za ove tri godine izdešavalo se mnogo lepih stvari vezano za razvoj ove naše online kulinarske priče. Od samog početka mnogo smo napredovali, učili, probali, grešili, ispravljali, dobro se zabavljali i što je najvažnije uživali u hrani.

Pored svih obaveza i stvari koje život nameće, nisam dozvoljavala da rad na blogu i razvijanje novih recepata padne u drugi plan (iako sam želela da to bude mnogo češće), uvek sam pronalazila vremena i volje da mu se posvetim što su i drugi prepoznali kroz moju ljubav prema kuvanju.

To je rezultiralo nekim zanimljivim saradnjama, putovanjima, poznanstvima i novim ukusima i iskustvima na kojima sam jako zahvalna. Planovi i želje za dalje su mi veliki, ali koraci koje planiram ka tom ostvarenju mali i temeljni, jer meni je blogovanje donelo radost, fokus i podsticaj za konstantnim učenjem novih stvari i mnogo je više od pukog hobija.

Hvala što ste tu, što se i dalje čitamo i uživamo u lepom, svakodnevnom ritualu kakvi su ukusni obroci.

Ovih dana je izašao i članak o malojRibizli u TASTE magazinu (klik za link) kao i recept za humus hleb iz prethodnih objava, divan je osećaj dobiti priznanje jednog stručnog magazina koji me je svrstao u odabrano društvo pravih kulinarskih umetnika.

Za 8 manjh teglica (koliko je meni izašlo od ove količine) potrebno je:

-2,5kg očišćenih višanja marela (što je oko 5kg višanja sa koščicom)

-2,5kg šećera

-3 šolje vode

Višnje operite, očistite od peteljki i polako izvadite koščice vodeći računa da višnje ostanu cele, u komadu (da se ne raspadnu mnogo). Ocedite ih na cediljku da što više soka izađe ali bez pritiskanja višanja.

Za to vreme pripremite veću šerpu i na srednjoj vatri počnite da otapate šećer i vodu, potrebno je da se šećer istopi i počne da vri celom površinom šerpe praveći balončiće. Kuvajte tako dok ne počne da se pravi sirup, proverite da li se formiraju kapljice koje se otežu kada padaju sa kašike. Meni je bilo potrebno oko 20-ak minuta kuvanja da se šećer ukuva, zatim dodajte višnje.

Nastaviti sa kuvanjem ali bez mešanja, povremeno protresite šerpu skupljajući penu na sredini, a zatim je kašikom vadite. Temperatura treba da bude konstantna, da slatko ravnomerno vri pa savetujem da budete pored šepre dok se kuva. Ako se pena podigne i krene da kipi vi samo protresite šerpu da spadne.

Od momenta stavljanja višanja u sirup, slatko sam kuvala oko sat vremena dok ga nisam skinula sa vatre (višnje su ostale cele, a sirup se zgusnuo). Šerpu sam potom prekrila mokrom, isceđenom krpom i ostavila da se ohladi preko noći. Sutradan slatko prebacila u čiste tegle.

*Vreme navedeno u receptu je tu više kao smernica, uglavnom zavisi od jačine temperature i veličine šerpe u kojoj se kuva. Kod mene je bio slučaj sa velikom, širokom šerpom u kojoj sam slatko kuvala na smederevcu. Zato je najbolji pokazatelj kuvanog sirupa kašika, kako se slatko odnosno ukuvan sirup oteže polako kap po kap.

*Marele su slađe od običnih višanja zato slatko kuvam u razmeri 1:1 šećera i voća.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!